Du behöver
- 200 g babyspenat
- 3-4 msk olivolja
- 1 st purjolök vita delen
- 1 näve salladslök
- 200 g cream cheese
- 2-3 krm salt
- 1 st citron rivet skal + saft
- 3 st ägg
- 150 g fetaost smulad
- 1 dl finhackade färska örter t.ex. dill, persilja, basilika
- 50 g smält smör
- 8-10 st filodeg ark
Garnering och servering
rostade cocktailtomater
grön sallad
Gör så här
Fräs spenaten snabbt i 1 msk av oljan i en stor stekpanna tills den mjuknat. Låt kallna och krama ur vätskan.
Ansa, skölj och finstrimla purjon. Ansa och skiva salladslöken. Fräs löken i resten av oljan ca 3 minuter.
Vispa ihop cream cheese, salt, citronskal och -saft. Vispa i äggen, ett i taget. Vänd ner osten, vispa ihop. Rör ner spenat, lök och örter.
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret, låt svalna. Pensla en pajform, cirka 25 cm i diameter, med 1 msk av smöret. Pensla filodegsarken med smöret. Lägg dem överlappande i formen, de ska hänga en bit över kanten. Bred ut fyllningen. Vik upp degkanterna över den och krama kanterna skrynkliga. Pensla med smör.
Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 40 minuter eller tills den fått fin färg. Peppra. Servera med rostade tomater och grönsallad.