RECEPT FRÅN IK

Filodegspaj med spenat & feta

Av . Foto: Björn Tesch

Tillagningstid: 70 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 200 g babyspenat
  • 3-4 msk olivolja
  • 1 st purjolök vita delen
  • 1 näve salladslök
  • 200 g cream cheese
  • 2-3 krm salt
  • 1 st citron rivet skal + saft
  • 3 st ägg
  • 150 g fetaost smulad
  • 1 dl finhackade färska örter t.ex. dill, persilja, basilika
  • 50 g smält smör
  • 8-10 st filodeg ark
  • Garnering och servering

  • rostade cocktailtomater
  • grön sallad

Gör så här

1

Fräs spenaten snabbt i 1 msk av oljan i en stor stekpanna tills den mjuknat. Låt kallna och krama ur vätskan.

2

 Ansa, skölj och finstrimla purjon. Ansa och skiva salladslöken. Fräs löken i resten av oljan ca 3 minuter. 

3

Vispa ihop cream cheese, salt, citronskal och -saft. Vispa i äggen, ett i taget. Vänd ner ost­en, vispa ihop. Rör ner spenat, lök och örter.

4

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret, låt svalna. Pensla en pajform, cirka 25 cm i diameter, med 1 msk av smör­et. Pensla filodegsarken med smöret. Lägg dem överlapp­ande i formen, de ska hänga en bit över kanten. Bred ut fyllningen. Vik upp degkanterna över den och krama kanterna skrynkliga. Pensla med smör.

5

Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 40 minuter eller tills den fått fin färg. Peppra. Servera med rostade tomater och grönsallad.


Recept