RECEPT FRÅN IK

Filmjölksbröd med råg och lingon

När Annelie Andersson dukar upp får både ögat och magen sitt. Här bjuder hon på några av sina favoriter ur boken Blomster och bakverk med syrliga lingon som gemensam nämnare.

Foto: Annelie Andersson

Okänd
1 styck

Du behöver

    Skållning

  • 0,5 dl rågkross
  • 0,75 dl kokande vatten
  • Deg

  • 1 dl sesamfrön
  • 1 dl hela linfrön
  • 2 dl havregryn
  • 1,5 tsk salt
  • 2 tsk bikarbonat
  • 1.5 tsk kanel
  • 4,5 dl Rumsvarm filmjölk
  • 2,5 msk Honung alt lönnsirap
  • 1 st grovt äpple rivet
  • 1 dl färska alt frysta lingon

Gör så här

1

Börja med att skålla rågkrosset genom att hälla kokande vatten över. Låt det stå i minst 3 timmar eller över natten.

2

Värm ugnen till 175 grader. Smöra och mjöla eller fodra en brödform med bakplåtspapper.

3

Blanda alla torra ingredienser i en stor skål. Rör om så allt blandas jämnt.

4

Häll i filmjölk och honung, det skållade rågkrosset, grovt rivet äpple och lingon. Ta hjälp av en slickepott eller stor slev och blanda ordentligt. Dra runt från alla håll och kanter och även från botten så inga mjölfickor finns kvar. Häll ­smeten i formen, skaka den lite och släta till ytan. Pudra med lite mjöl eller dekorera med havregryn eller solroskärnor.

5

Grädda brödet i 1,5 timmar i nedersta delen av ugnen. Täck ev med folie mot slutet.

6

Ta ut formen och tippa ut brödet. Om det känns fuktigt kan du ställa in det på galler utan form i 5 minuter till, så får kanterna runtom en fin yta.

7

Ställ att kallna på galler under handduk. Låt det vila i några timmar innan du skär i det.


Kommentar:
Brödet har ibland en tendens att spricka. Det kan hjälpa att filmjölken är rumsvarm eller så kan du ta ett grillspett eller en provsticka och sticka ett tjugotal hål i ­smeten. Smakar gott gör det hur som helst.

Recept