Fikonglaserad lax med kryddigt ris

Du behöver 1.5 kg laxfilé utan skinn och ben 10 st torkade fikon 1.5 st chili t ex spansk peppar 2 msk olja 0.5 dl...


8 portioner

Du behöver

  • 1.5 kg laxfilé utan skinn och ben
  • 10 st torkade fikon
  • 1.5 st chili t ex spansk peppar
  • 2 msk olja
  • 0.5 dl råsocker
  • 0.5 dl rödvinsvinäger
  • 2.5 tsk salt

Ris:

6 dl basmatiris
10 dl vatten
1 tsk salt
2 st kanelstänger
5 st nejlika
2 st lagerblad
100 g mandelspån
1 st persilja knippa

Gör så här

1
Skär laxfilén i 8 portionsbitar. Skär bort det hårda fästet på fikonen och skär dem i mindre bitar. Skölj, kärna ur och hacka chilin. Fräs fikon och chilin i oljan i en kastrull. Tillsätt socker och vinäger och låt puttra under lock cirka 10 minuter. Mixa röran slät med mixerstav och låt svalna. Smaka av med hälften av saltet.

2

3
Lägg laxbitarna på ett ugnssäkert fat och strö över resten av saltet. Bred fikonröran på laxbitarna. Tillaga mitt i ugnen i 225 grader, 12-15 minuter.

4

5
Koka riset i vattnet med salt och kryddor i en gryta enligt förpackningens anvisning. Rosta mandelspånen i en torr, het stekpanna tills de fått fin färg. Hacka persiljan. Blanda ner mandel och persilja i det färdiga riset.

6
Servera laxen med riset, citronkryddad matyoghurt och broccoli.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top