Festligt gott – Torskrygg, knaperstekt fläsk & rödvinssås

En norsk klassiker är en rejäl bit torskrygg, serverad med rökt sidfläsk och en mustig rödvinssås. Vi adderade fler spännande tillbehör som små goda puylinser .Vilken fest!

Tillagningstid: 60 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 150 g rökt sidfläsk i bit
  • 4 bitar torskrygg välj portionsbitar à 150 g

Puylinser med örter

1 st schalottenlök
smör till stekning
1.5 msk kalvfond
5 dl vatten
1 st lagerblad
Några timjankvistar
2 dl puylinser
1 dl hackad persilja
salt

Rödvinssky

schalottenlök
2 dl rödvin
0.5 dl vatten
2 msk kalvfond
0.5 msk majsstärkelse
50 g kallt smör

Gör så här

1

Puylinser med örter Finhacka löken och fräs i smör. Tillsätt fond, vatten, lagerblad, timjan och linser.

2

Koka linserna mjuka under lock enligt anvisning på förpackningen, 35–40 minuter. Blanda i persiljan. Smaka av med salt och peppar.

3

Rödvinssky Finhacka löken. Koka sakta ihop lök, vin, vatten och fond under lock, cirka 10 minuter.

4

Vispa ner stärkelsen, utrörd i lite vatten. Koka sakta i 2 minuter. Värm skyn vid servering och vispa ner smöret i klickar.

5

Strimla och knaperstek fläsket. Låt rinna av på hushållspapper.

6

Sätt ugnen på 150 grader. Bryn fisken hastigt i smör. Salta och peppra. Lägg fisken på en bakpappersklädd plåt. Stick in en termometer. Stek mitt i ugnen tills termometern visar 47 grader.

7

Lägg upp linser och torskrygg. Toppa med fläsk och servera med vinskyn.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top