RECEPT FRÅN IK

Festligt gott - Torskrygg, knaperstekt fläsk & rödvinssås

En norsk klassiker är en rejäl bit torskrygg, serverad med rökt sidfläsk och en mustig rödvinssås. Vi adderade fler spännande tillbehör som små goda puylinser .Vilken fest!

Av . Foto: Ove Lindfors

Tillagningstid: 60 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 150 g rökt sidfläsk i bit
  • 4 bitar torskrygg välj portionsbitar à 150 g
  • Puylinser med örter

  • 1 st schalottenlök
  • smör till stekning
  • 1.5 msk kalvfond
  • 5 dl vatten
  • 1 st lagerblad
  • Några timjankvistar
  • 2 dl puylinser
  • 1 dl hackad persilja
  • salt
  • Rödvinssky

  • schalottenlök
  • 2 dl rödvin
  • 0.5 dl vatten
  • 2 msk kalvfond
  • 0.5 msk majsstärkelse
  • 50 g kallt smör

Gör så här

1

Puylinser med örter Finhacka löken och fräs i smör. Tillsätt fond, vatten, lagerblad, timjan och linser.

2

Koka linserna mjuka under lock enligt anvisning på förpackningen, 35–40 minuter. Blanda i persiljan. Smaka av med salt och peppar.

3

Rödvinssky Finhacka löken. Koka sakta ihop lök, vin, vatten och fond under lock, cirka 10 minuter.

4

Vispa ner stärkelsen, utrörd i lite vatten. Koka sakta i 2 minuter. Värm skyn vid servering och vispa ner smöret i klickar.

5

Strimla och knaperstek fläsket. Låt rinna av på hushållspapper.

6

Sätt ugnen på 150 grader. Bryn fisken hastigt i smör. Salta och peppra. Lägg fisken på en bakpappersklädd plåt. Stick in en termometer. Stek mitt i ugnen tills termometern visar 47 grader.

7

Lägg upp linser och torskrygg. Toppa med fläsk och servera med vinskyn.


Recept