RECEPT FRÅN IK

Festlig prinsesstårta med rosor

Fira sommaren med ett blommande kalas! Lyxig prinsesstårta med rosor passar perfekt för fikastunder med extra allt.

Av . Foto: Karin Mönefors

Tillagningstid: 90 minuter
12 bitar

Du behöver

    Tårtbotten

  • 4 st ägg
  • 2 dl socker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • Fyllning

  • 1,5 dl hallonsylt
  • 4 st gelantinblad
  • 2 dl marsankräm
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 tsk vaniljsocker
  • Smörkräm

  • 1 dl florsocker
  • 50 g smör rumsvarmt
  • Garnering

  • 1 st marsipanlock
  • 2 msk florsocker
  • nyponrosor

Gör så här

1

Botten: Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en rund form, ca 23 cm i diameter. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver. Vänd ner i smeten och blanda om väl. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 35 minuter. Låt kakan stå en stund innan den stjälps upp på bakduk.

2

Fyllning: Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka marsánkrämen enligt förpackningens anvisningar. Krama ur gelatinbladen, lägg dem i den varma krämen och rör om. Låt krämen bli tjock och låt den kallna i vattenbad. Vispa grädden och blanda med krämen. Smaksätt med vaniljsocker.

3

Skär tårtan i tre bottnar. Den översta ska vara knappt 1 cm tjock. Lägg hallonsylt på den första bottnen. Lägg på botten nummer två och gräddkrämen ovanpå, men spara lite av den. Låt krämen bli högre på mitten, så att tårtan blir bullig. Lägg på den översta tunna bottnen. Bred resten av krämen ovanpå och runt kanten.

4

Smörkräm: Blanda smör och florsocker till en smörkräm.

5

Rulla ut marsipanlocket och bred smörkräm på locket, för att det inte ska spricka av fukten från fyllningen. Lägg marsipanlocket med smörkrämen nedåt på tårtan utan att det blir några veck. Jämna till med sporre eller kniv runt om. Sikta över florsocker och garnera med rosor.


Recept // Fler äggrecept