RECEPT FRÅN IK

Festlig pasta - Tagliatelle al ragù

Rena festmaten är pastarätten från Bologna. Klassikern tagliatelle al ragù blir snabbt en favorit.

Av . Foto: Ove Lindfors

Extra tid: 120 minuter
Tillagningstid: 60 minuter
6 portioner

Du behöver

  • 15 g karljohanssvamp torkad
  • 2 st gula lökar
  • 4 st vitlöksklyftor
  • olivolja
  • 1 st morot
  • 2 st stjälkar selleri
  • 1 msk torkad basilika
  • 1 dl hackad bladpersilja
  • 100 g pancetta eller rökt sidfläsk
  • 500 g nötfärs
  • 200 g fläskfärs
  • salt
  • 2 dl vitt vin
  • 2 msk kalvfond
  • 0.5 dl tomatpuré
  • 5 st tomater
  • 600 g tagliatelle
  • parmesanost

Gör så här

1

Blötlägg svampen 30 minuter i varmt vatten, så mycket att det precis täcker. Låt rinna av, finhacka. Spara vattnet. Skala och hacka all lök.

2

Låt svampen puttra i olja i en gryta på svag värme tills nästan all vätska kokat in, ca 5 minuter. Tillsätt löken, fräs på svag värme ca 10 minuter.

3

Skala och tärna moroten. Skala och strimla sellerin. Lägg i grönsakerna, basilika och persilja. Låt puttra på svag värme under lock ca 30 minuter. Rör då och då.

4

Skär pancettan i små tärningar. Bryn all färs i en stekpanna i omgångar i olivolja. Krydda med salt och peppar.

5

Tillsätt färs, vin, fond, tomatpuré och 2 dl av svampens blötläggningsvatten i grytan. Låt småputtra under lock cirka 1 1/2 timme.

6

Skålla, skala och fintärna tomaterna. Blanda ner i grytan, koka ytterligare 20–30 minuter. Smaka av.

7

Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.

8

Vänd ner den i såsen, blanda. Servera med parmesan.


Recept // Fler pancettarecept