Du behöver
- 300 g kokt potatis kall
- 2,5 dl mjölk eller vatten
- 1 dl rapsolja
- 25 g jäst
- 1,5 tsk salt
- 1 tsk socker
- 6 dl vetemjöl och/eller rågsikt, ev mer
- mjölk till pensling
Gör så här
Mosa, pressa eller riv potatisen.
Värm upp vätskan och oljan till 37 grader, inte mer, kolla gärna med matlagningstermometer.
Smula jästen i en bunke (eventuellt i köksmaskin) och lös upp den i den ljumma vätskan. Rör sedan i salt, socker och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den släpper bunken. (Råkar man ha en blöt potatissort, eller färskpotatis, kan det bli tvunget att jobba in mera mjöl, lite i taget, tills degen släpper kanten.)
Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter.
Arbeta samman degen igen och dela i 11 bitar. Trilla dem till bullar och lägg på papprad plåt.
Låt jäsa 30 minuter till under ren handduk. Värm ugnen till 225 grader under tiden.
Pensla bullarna med mjölk, strö över vetemjöl och grädda mitt i ugnen i 12–14 minuter.
Låt kallna på galler: med handduk över för mjuk skorpa, utan duk för hårdare skal.