RECEPT FRÅN IK

Favoritreceptet: Josefins hembakade potatisfrallor

Av . Foto: Ulf Svensson

Tillagningstid: 90 minuter
11 stycken

Du behöver

  • 300 g kokt potatis kall
  • 2,5 dl mjölk eller vatten
  • 1 dl rapsolja
  • 25 g jäst
  • 1,5 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 6 dl vetemjöl och/eller rågsikt, ev mer
  • mjölk till pensling

Gör så här

1

Mosa, pressa eller riv potatisen.

2

Värm upp vätskan och oljan till 37 grader, inte mer, kolla gärna med matlagningstermometer.

3

Smula jästen i en bunke (eventuellt i köksmaskin) och lös upp den i den ljumma vätskan. Rör sedan i salt, socker och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den släpper bunken. (Råkar man ha en blöt potatissort, eller färskpotatis, kan det bli tvunget att jobba in mera mjöl, lite i taget, tills degen släpper kanten.)

4

Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter.

5

Arbeta samman degen igen och dela i 11 bitar. Trilla dem till bullar och lägg på papprad plåt. 

6

Låt jäsa 30 minuter till under ren handduk. Värm ugnen till 225 grader under tiden.

7

Pensla bullarna med mjölk, strö över vetemjöl och grädda mitt i ugnen i 12–14 minuter.

8

Låt kallna på galler: med handduk över för mjuk skorpa, utan duk för hårdare skal.


Kommentar:
Potatisfrallorna som Josefin Elvkull från Örebro har tipsat om är lika goda till frukost som till soppa och suveräna som hamburgerbröd.

Recept