Färspaj med potatislock

Du behöver 1 st lök stor gul 550 g köttfärs lamm 2 msk smör till stekning 1 st hönsbuljongtärning 1 msk vetemjöl 1 st burk...

Tillagningstid: 30 minuter
0 portioner

Du behöver

  • 1 st lök stor gul
  • 550 g köttfärs lamm
  • 2 msk smör till stekning
  • 1 st hönsbuljongtärning
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 st burk krossade tomater
  • 1 tsk torkade örter t ex oregano eller rosmarin
  • 3.5 msk vatten
  • salt peppar
  • 800 g potatis ekologisk och vältvättad
  • 3 msk olivolja
  • 3.5 dl gratängost riven
  • 3 msk hackad persilja

Gör så här

1
Sätt ugnen på 225 grader. Skala, hacka och fräs löken i smöret cirka 3 minuter. Lägg i färsen. Stek den under omrörning så att den blir grovt grynig, cirka 5 minuter. Smula ner buljongtärningen, blanda i mjölet och rör om. Tillsätt tomaterna och örterna. Koka upp och sjud under lock 10 minuter. Späd färsen med lite kokande vatten om den känns för tjock. Smaka av med salt och peppar.

2
Gör potatisen under tiden. Skiva potatisen, använd gärna matberedare eller mandolin. Fräs den i oljan, gärna i två omgångar, 5–8 minuter. Salta.

3
Bred ut färsen i en smord ugnssäker form. Toppa med osten, lägg på potatisen och gratinera i mitten av ugnen cirka 10 minuter eller tills potatisen är mjuk.

4
Garnera med hackad persilja.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top