Färsfylld savoykål

Du behöver 1 st savojkålshuvud salt 2 st lökar fint hackade 4 st schalottenlökar finhackade 1 st röd chilifrukt urkärnad och finhackad smör 1 tsk...


6 portioner

Du behöver

  • 1 st savojkålshuvud
  • salt
  • 2 st lökar fint hackade
  • 4 st schalottenlökar finhackade
  • 1 st röd chilifrukt urkärnad och finhackad
  • smör
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 krm muskotnöt riven
  • 1.5 tsk timjan
  • 1 tsk mejram
  • 500 g blandfärs
  • 200 g kokt skinka finhackad
  • 4 st bacon finhackade
  • 0.5 dl ströbröd
  • 0.75 dl mjölk
  • 1 st ägg eller 2 små ägg

Till buljongen:

1 st gul lök grovhackad
1 st morot grovhackad
selleristjälkar grovstrimlade
3 st kryddnejlikor
timjankvistar persilje- och
svartpepparkorn

Gör så här

1
Skär bort en del av rotstocken på savoykålhuvudet. Lägg huvudet i lättsaltat hett vatten och låt småkoka cirka 15 minuter under lock. Vänd huvudet efter cirka 10 minuter. Ta upp, kyl ner under rinnande vatten och låt sedan huvudet rinna av. Öppna huvudet genom att försiktigt föra de stora bladen åt sidan. Skär bort de små bladen i mitten utan att förstöra kålhuvudets botten. Cirka två tredjedelar av kålhuvudet ska skäras bort och strimlas.

2
Fräs löksorterna och chilifrukten till fyllningen. Strö över kryddorna. Blanda med köttsorterna. Rör ner hälften av den strimlade kålen efter cirka 5 minuters tilllagning och fräs vidare ytterligare 5 minuter. Låt fyllningen svalna.

3
Rör ströbrödet med mjölken och låt svälla. Blanda fyllning, ströbröd och ägg. Smaka av.

4
Lägg kålhuvudet i en metallsil, som täckts med silduk eller tunn handduk. Lägg ut kålbladen så att de vilar mot kanten på silen. Lägg ungefär hälften av fyllningen i mitten och täck med några av de inre bladen. Fyll på med resterande fyllning och vik över de yttre bladen så att kålhuvudet återtar sin ursprungliga form. Dra samman silduken så att kålhuvudet blir tätt inpackat. Bind om hårt med snöre.

5
Lägg ingredienserna till buljongen och resten av den strimlade kålen i en gryta som kålhuvudet ska tillagas i. Fyll på med vatten så att det täcker. Buljongen ska vara kraftigt kryddad. Anpassa vattenmängden så att silen med kålhuvudet bara täcks till en mindre del av buljongen. Lägg på ett tättslutande lock och låt koka sakta i cirka 2 timmar. Kontrollera då och då att det är tillräckligt med vatten i grytan.

6
Lyft upp kålhuvudet. Koka samman buljongen och sila den. Skär upp kålhuvudet i stora klyftor och servera tillsammans med buljongen.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top