Färserad laxbakelse

Du behöver laxfilé skinn och benfri 10 st basilikablad stora färska Färs: 100 g pilgrimsmussla eller vit fiskfile 0.5 tsk salt mellangrädde ca 1 msk...


4 portioner

Du behöver

  • laxfilé skinn och benfri
  • 10 st basilikablad stora färska

Färs:

100 g pilgrimsmussla eller vit fiskfile
0.5 tsk salt
mellangrädde ca 1 msk
8 st skalade räkor
8 st kräftstjärtar
0.5 tsk salt och 1 krm vitpeppar

Gör så här

1
Snitta ett djupt jack in från sidan på laxfilén, den ska hänga samman utmed kanten. Vik ut laxfilén så som när du öppnar en bok. Lägg den på ett ark plastfolie.

2
Lägg musslorna i matberedaren och hacka dem till färs med saltet. Späd med grädden. Släpp ner räkor och kräftstjärtar så att de grovhackas i färsen. Smaka av med salt och peppar.

3
Bred ut färsen på laxbiten. Fördela basilikabladen över. Rulla samman filén. Vira plastfolien fast runt om. Slå in rullen i alfolie. Stick in en köttermometer.

4
Baka bakelsen i ugnen i 100 grader till 55-60 graders kärntemperatur, cirka 1 timme.

5
Låt kallna inslaget och skär i bakelser med tunnbladig, vass kniv.


Kommentar:
Det här är ett recept av Maria Sahlström, elev i “maritim gastronomi”, en yrkesutbildning på restaurangskolan Riverside i Uddevalla.
För fler recept av havets läckerheter, klicka på länkarna.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top