Du behöver
- 1 kg lammkött bog eller rygg
- 1.5 kg vitkål
- 0.5 st purjolök
- 1.5 msk vetemjöl
- 1 tsk svartpeppar hel
- 2 tsk salt
- 1 st lagerblad
- 4.5 dl kokande vatten
- persilja till garnering
Gör så här
1
Dela stora köttbitar i två. Skölj dem i kallt vatten. Lägg ett lager kött i bottnen på tryckkokaren eller i en kastrull. Täck med vitkålsklyftor och purjo i tjocka skivor. Dofta mjölet över kålen. Tillsätt pepparn och lagerbladet samt hälften av saltet.
2
Lägg resten av köttet över kålen och täck slutligen med resten av kålen. Strö på resten av saltet. Häll vattnet ner utmed kastrullkanten, den minsta mängden i tryckkokare, största mängden i kastrull. Vattnet ska inte täcka rätten,
3
kålen sjunker ihop och volymen minskar under kokningen.
4
Vrid fast locket på tryckkokaren, eller sätt tätt lock på kastrullen med en tyngd ovanpå. Koka upp på full värme på plattan tills trycket är uppe i tryckkokaren. Vrid ner till svag värme. Koka under tryck i 20 minuter. Lyft tryckkokaren från värmen och vänta 10-15 minuter tills trycket jämnat ut sig innan locket öppnas.
5
Får i kål i kastrull behöver koka cirka 1 1/2 timme.
6
Lyft upp kål och kött mycket försiktigt med hålslev på ett generöst fat. Strö på hackad persilja. Servera skyn bredvid och bjud mandelpotatis eller annan mjölig potatis till.
7
– Om vitkålen är lös kan den tillsättas då köttet kokat halva tiden, säger kocken Erling Kristian Björstad.