RECEPT FRÅN IK

Fantastiskt gott - Lena Linderholms äppelpaj

Under ett knäckigt lager av mandelspån och lavendelhonung finns aromatiska äpplen på en underbart god pajdeg. Servera med vaniljkräm.

Av . Foto: Anna Möller

Extra tid: 30 minuter
Tillagningstid: 20 minuter
6 portioner

Du behöver

    Pajdeg

  • 150 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk vatten
  • 1 msk honung
  • Fyllning

  • 6 st äpplen
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 2.5 dl strösocker
  • 1 dl lavendelhonung Välj en fast sort. Går även att byta ut mot 1 dl strösocker
  • 2 st ägg
  • mandelspån en påse
  • Vaniljkräm

  • 3 st äggulor
  • 0,75 dl strösocker
  • 1 st vaniljstång
  • rivet skal av en citron
  • 3 dl Vispad grädde

Gör så här

1

Paj Bland ingredienserna till degen, låt vila i kylen någon timme. Kavla ut degen och klä en 20 cm pajform.

2

Ta bort kärnhusen ur äpplena. Riv dem grovt på rivjärn.

3

Vispa ihop smöret, strösockret, honungen och äggen. Blanda ned de rivna äpplena. Fyll pajskalet med smeten.

4

Strö över mandelspånen. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i 30 min. Låt svalna.

5

Vaniljkräm Vispa ihop äggulor med socker. Tillsätt det rivna citronskalet och skrapa ur vaniljfröna från vaniljstången. Rör ned i den vispade grädden.


Recept // Fler smörrecept