Fänkålsstekt lammbiff på tryffelsås

Du behöver 4 små lammrostbiffar eller två biffar delade i fyra bitar, ca 500 g 1/2 msk smör + 1/2 msk olja 1 tsk fänkålsfrön,...


4 portioner

Du behöver

  • 4 små lammrostbiffar eller två biffar delade i fyra bitar, ca 500 g
  • 1/2 msk smör + 1/2 msk olja
  • 1 tsk fänkålsfrön, rostade och malda
  • 1/2 dl honung
  • salt och nymald vitpeppar
  • 250 g gul lök
  • 1/2 dl olivolja extra virgin
  • 1 tsk tryffelolja eller 1/2 msk hackad
  • tryffel
  • salt
  • ca 1 tsk vitvinsvinäger
  • Vinägersky
  • 2 msk koncentrerad kalvfond
  • 1/2 dl vatten + 2 1/2 dl rödvin
  • 2 ringar torkade äpplen i bitar
  • ca 1 1/2 msk redning för bruna såser
  • 1/2–1 msk balsamvinäger

Gör så här

1
Bryn lammbiffarna runt om i smör och olja med fänkålsfrön. Droppa över honung och vänd biffarna glansiga. Salta och peppra. Så långt kan rätten förberedas. Lägg biffarna i en liten form och efterstek i ugnen i 100 grader till 55–58 graders innertemperatur i köttet, cirka 25 minuter. Låt köttet vila 5 minuter före servering.

2
Lök: Hacka löken och sjud den mjuk med olja på svag värme. Smaka av med tryffelolja och/eller tryffel samt salt och vinäger.

3

4
Sky: Koka samman fond, vatten, rödvin och äppelbitar till en kraftig sky. Sila, red och smaka av med balsamvinäger och salt.

5
Lägg upp biffarna på en bas av lök och klicka skyn bredvid. Servera potatisterrin och gärna ugnsrostade grönsaker och morotspuré till.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top