RECEPT FRÅN IK

Fänkålsgratäng med lagrad ost

Av .

Tillagningstid: 45 minuter
4 stycken

Du behöver

  • 2 st gul lök
  • 1 st vitlöksklyftor
  • 1 msk smör
  • 2 msk olivolja
  • 1 dl vitt vin
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 msk timjan finhackad
  • salt & peppar
  • 50 g prästost lagrad
  • 50 g Parmesan
  • Vintersallad

  • 2 st rödbetor,
  • 4-5 st grönkål blad
  • 1 st grönkål liten klyfta
  • 70 g blandade salladsskott en påse
  • dressing på olivolja och äppel-cidervinäger
  • 4 st fänkålsstånd

Gör så här

1

Sätt ugnen på 225 grader. Dela fänkålen på mitten och skär bort rotstocken som sitter längst ner. Skiva fänkålen grovt. Skala lök och vitlök. Dela löken på mitten, skala och skiva den tunt, skala och finhacka vitlöken.

2

Hetta upp en stekpanna med smör och olja. Stek fänkål, lök och vitlök en stund tills grönsakerna fått färg och mjuknat lite.

 

3

Tillsätt vinet och låt det få ett uppkok. Häll i grädde och krydda med timjan, salt och peppar.

4

Häll upp grönsakerna i en ugnssäker form. Riv osten och toppa gratängen med den. Grädda mitt i ugnen i cirka 15–20 minuter tills osten smält och fått fin färg.

5

Skala rödbetorna och hyvla dem tunt, gärna med mandolin eller osthyvel. Riv bort den tjocka bladnerven på grönkålen och strimla bladen, strimla rödkålen. Blanda rödbetsskivor, grönkål, rödkål och salladsskott med en god dressing.

6

Servera gratängen med salladen.


Kommentar:
En gräddig gratäng med fänkål, vitt vin och lagrad ost är vegetarisk vintermat när den är som bäst.

Recept