Fänkålsgratäng med lagrad ost

Du behöver 2 st gul lök 1 st vitlöksklyftor 1 msk smör 2 msk olivolja 1 dl vitt vin 2 dl vispgrädde 1 msk timjan...

Tillagningstid: 45 minuter
4 stycken

Du behöver

  • 2 st gul lök
  • 1 st vitlöksklyftor
  • 1 msk smör
  • 2 msk olivolja
  • 1 dl vitt vin
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 msk timjan finhackad
  • salt & peppar
  • 50 g prästost lagrad
  • 50 g Parmesan

Vintersallad

2 st rödbetor,
4-5 st grönkål blad
1 st grönkål liten klyfta
70 g blandade salladsskott en påse
dressing på olivolja och äppel-cidervinäger
4 st fänkålsstånd

Gör så här

1

Sätt ugnen på 225 grader. Dela fänkålen på mitten och skär bort rotstocken som sitter längst ner. Skiva fänkålen grovt. Skala lök och vitlök. Dela löken på mitten, skala och skiva den tunt, skala och finhacka vitlöken.

2

Hetta upp en stekpanna med smör och olja. Stek fänkål, lök och vitlök en stund tills grönsakerna fått färg och mjuknat lite.

 

3

Tillsätt vinet och låt det få ett uppkok. Häll i grädde och krydda med timjan, salt och peppar.

4

Häll upp grönsakerna i en ugnssäker form. Riv osten och toppa gratängen med den. Grädda mitt i ugnen i cirka 15–20 minuter tills osten smält och fått fin färg.

5

Skala rödbetorna och hyvla dem tunt, gärna med mandolin eller osthyvel. Riv bort den tjocka bladnerven på grönkålen och strimla bladen, strimla rödkålen. Blanda rödbetsskivor, grönkål, rödkål och salladsskott med en god dressing.

6

Servera gratängen med salladen.


Kommentar:
En gräddig gratäng med fänkål, vitt vin och lagrad ost är vegetarisk vintermat när den är som bäst.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top