Du behöver
Falafel
250 g torkade kikärtor eller ca 9 dl konserverade
3 st vitlöksklyftor
1 st liten lök
1 st knippe bredbladig persilja
1 msk citronsaft
1 tsk malen spiskummin
1 tsk malen koriander
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
smakneutral olja för stekning
Kryddig periljepesto
0.5 st grön chili
50 g bredbladig persilja
1 st vitlöksklyfta
50 g Parmesan
50 g cashewnötter
2.5 dl olivolja
0.5 st citron
salt och peppar
Utöver det
1 st spetskål
1 st liten rödlök
2 st morötter
20 g mandelflingor
4 msk Granatäpplekärnor
Gör så här
Blötlägg kikärtorna i vatten i 12 timmar. Skölj sedan av dem och låt droppa av.
Hacka lök och vitlök grovt. Lägg i en mixer med kikärtorna, persiljan och citronsaften och mixa till en grov pasta. Lägg färsen i en skål och rör ner kryddorna och bakpulver. Låt stå i kyl i 30 min.
Forma färsen till falafel och stek dem gyllene och krispiga i olja på en panna. Låt droppa av på smörpapper.
Hacka chilin grovt, plocka persiljan, skala vitlöken och riv parmesanen grovt. Lägg i mixer med nötter och olivolja och mixa. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
Skär spetskålen tunt. Skiva rödlöken. Riv morötterna eller skär i tunna stavar. Lägg i en skål med peston.
Servera salladen med falafeln och garnera med mandelflingor och granatäpplekärnor.
Om du lagar falafel på torkade kikärtor behöver de blötläggas i 12 timmar.
De går att byta ut mot konserverade.