Falafelsallad med kryddig pesto och granatäpple

Granatäppelkärnor och mandelflarn ger en fin sötma och krispighet.

Tillagningstid: 30 minuter | Extra tid: 30 minuter
4 portioner

Du behöver

Falafel

250 g torkade kikärtor eller ca 9 dl konserverade
3 st vitlöksklyftor
1 st liten lök
1 st knippe bredbladig persilja
1 msk citronsaft
1 tsk malen spiskummin
1 tsk malen koriander
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
smakneutral olja för stekning

Kryddig periljepesto

0.5 st grön chili
50 g bredbladig persilja
1 st vitlöksklyfta
50 g Parmesan
50 g cashewnötter
2.5 dl olivolja
0.5 st citron
salt och peppar

Utöver det

1 st spetskål
1 st liten rödlök
2 st morötter
20 g mandelflingor
4 msk Granatäpplekärnor

Gör så här

1

Blötlägg kikärtorna i vatten i 12 timmar. Skölj sedan av dem och låt droppa av.

2

Hacka lök och vitlök grovt. Lägg i en mixer med kikärtorna, persiljan och citronsaften och mixa till en grov pasta. Lägg färsen i en skål och rör ner kryddorna och bakpulver. Låt stå i kyl i 30 min.

3

Forma färsen till falafel och stek dem gyllene och krispiga i olja på en panna. Låt droppa av på smörpapper.

4

Hacka chilin grovt, plocka persiljan, skala vitlöken och riv parmesanen grovt. Lägg i mixer med nötter och olivolja och mixa. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.

5

Skär spetskålen tunt. Skiva rödlöken. Riv morötterna eller skär i tunna stavar. Lägg i en skål med peston.

6

Servera salladen med falafeln och garnera med mandelflingor och granatäpplekärnor.


Kommentar:
Om du lagar falafel på torkade kikärtor behöver de blötläggas i 12 timmar.
De går att byta ut mot konserverade.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top