Du behöver
- 2 burk burk kikärter, 400 g sköljda, avrunna
- 1 tsk malen spiskummin
- 0.5 tsk malen koriander
- 1 st ägg
- 2 st vitlöksklyftor pressade
- 3 msk finhackad koriander
- 0.5 st rödlök finhackad
- 2 msk grahamsmjöl + mjöl till panering
- 4-5 msk neutral olja till stekning
Couscoussallad
4 prt couscous kokt
200 g cocktailtomater delade
3 msk strimlad persilja
1 msk pressad citronsaft
salt
1 msk rapsolja kan uteslutas
Sås
2 dl yoghurt
1-2 tsk tahini
1-2 tsk rostade sesamfrön
korianderblad och citronklyftor till servering
Gör så här
Mosa de avrunna kikärterna med en gaffel. Blanda med spiskummin och malen koriander. Blanda i lätt uppvispat ägg, lite i taget, smeten får inte bli för lös. Blanda i vitlök, finhackad koriander och rödlök och sedan mjölet.
Sätt ugnen på 200 grader. Forma smeten till 16 runda kakor. Vänd kakorna i mjölet och stek dem i olja tills de får fin färg, 1 minut på varje sida. Lägg på en papprad plåt och efterstek mitt i ugnen cirka 10 minuter.
Blanda couscous, tomater och persilja. Smaka av med citron och salt. Blanda i oljan.
Blanda ingredienserna till såsen.
Garnera falafeln med korianderblad, servera med citronklyftor, couscoussallad och sås.
Tips: Det är viktigt att mosa kikärterna med en gaffel. Mixas de i matberedare blir kikärtsfärsen för lös.
Falafel är en klassiker när det kommer till kikärter, här serveras den med en fräsch couscoussallad och sesamsås.