Fågelleverpaté m rabarbersmälta

Du behöver 2 st rödlökar 2 msk smör 400 g kycklinglever tinad 200 g fläskfärs 0.5 dl vatten 0.5 dl potatismjöl 1 st ägg 1...


8 portioner

Du behöver

  • 2 st rödlökar
  • 2 msk smör
  • 400 g kycklinglever tinad
  • 200 g fläskfärs
  • 0.5 dl vatten
  • 0.5 dl potatismjöl
  • 1 st ägg
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar nymalen
  • 2 tsk timjan repad färsk

Rabarbersmälta:

8 portioner

4 dl rabarber korta bitar
2 dl syltsocker
1 st kanelstång

Gör så här

1
Skala lökarna och skiva dem halvcentimetertjockt. Skilj ringarna åt och stek dem i knappt hälften av smöret på medelvärme till fin glans, utan brun yta, utan att formen ändras. Tag upp och spara i kylskåpsask.

2
Bryn hälften av levern i lite av smöret så att den får fin stekyta men är rosa inuti. Låt svalna, grovhacka.

3
Mosa resten av levern med gaffel och blanda i den brynta levern samt resten av ingredienserna (utom löken). Lägg smörpapper i halvliterstor ugnsform. Pappret får hänga utanför kanten så att patén kan lyftas ur lätt när den kallnat. Klicka i smeten och grädda cirka 40 minuter i 200 grader i nedre delen av ugnen. Täck om ytan börjar se bränd ut.

4
Tag ut och låt svalna helt. Kyl ett par timmar, gärna över natt, innan färsen tas ur formen och skivas.

5

6
Rabarbersmälta:

7
Koka allt i 7 minuter, låt svalna.

8
När rabarbern gått i frö kan krusbär användas. Tillsätt då cirka 1/2 dl vatten vid kokningen.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top