Du behöver
- 2 st rödlökar
- 2 msk smör
- 400 g kycklinglever tinad
- 200 g fläskfärs
- 0.5 dl vatten
- 0.5 dl potatismjöl
- 1 st ägg
- 1 tsk salt
- 2 krm vitpeppar nymalen
- 2 tsk timjan repad färsk
Rabarbersmälta:
8 portioner
4 dl rabarber korta bitar
2 dl syltsocker
1 st kanelstång
Gör så här
1
Skala lökarna och skiva dem halvcentimetertjockt. Skilj ringarna åt och stek dem i knappt hälften av smöret på medelvärme till fin glans, utan brun yta, utan att formen ändras. Tag upp och spara i kylskåpsask.
2
Bryn hälften av levern i lite av smöret så att den får fin stekyta men är rosa inuti. Låt svalna, grovhacka.
3
Mosa resten av levern med gaffel och blanda i den brynta levern samt resten av ingredienserna (utom löken). Lägg smörpapper i halvliterstor ugnsform. Pappret får hänga utanför kanten så att patén kan lyftas ur lätt när den kallnat. Klicka i smeten och grädda cirka 40 minuter i 200 grader i nedre delen av ugnen. Täck om ytan börjar se bränd ut.
4
Tag ut och låt svalna helt. Kyl ett par timmar, gärna över natt, innan färsen tas ur formen och skivas.
5
6
Rabarbersmälta:
7
Koka allt i 7 minuter, låt svalna.
8
När rabarbern gått i frö kan krusbär användas. Tillsätt då cirka 1/2 dl vatten vid kokningen.