RECEPT FRÅN IK

Entrecôte med rödvinssmör

Av .

Tillagningstid: 75 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 2.5 st schalottenlökar
  • 1 dl matlagningsvin rött
  • 125 g smör rumstempererat
  • 1 krm salt
  • 1.5 krm svartpeppar nymalen
  • 8 st potatis medelstora
  • 2 msk majsolja + 2 msk smör
  • 2 st tomater
  • 1 tsk majsolja
  • 4 st entrecote portionsstora skivor, rumstempererat
  • 3.5 msk persilja finhackad
  • 1 dl Parmesan grovriven
  • dijonsenap
  • sallad se recept nedan

Gör så här

1
1 Börja med smöret. Skala och finhacka löken. Koka ihop lök och vin i en liten kastrull tills allt vin har kokat in i löken, cirka 10 minuter. Låt svalna.
2
2 Vispa smöret fluffigt med elvisp. Vispa ner löken i smöret. Smaka av med salt och peppar. Lägg smöret på ett ark smörpapper och rulla till en fin rulle. Lägg kallt minst 30 minuter, gärna över natten.
3
3 Tvätta potatisen. Skär varje potatis i 8 klyftor. Stek dem gyllengula i oljan och smöret i en stor stekpanna 10–15 minuter. Rör om då och då. Efter-stek på svag värme 10–15 minuter, eller tills potatisen är mjuk, rör om då och då. (Den kan efterstekas under lock, men då blir den inte krispig). Salta och peppra. Håll varm.
4
4 Halvera tomaterna och bryn dem i oljan cirka 3 minuter. Salta och varmhåll.
5
5 Stek köttet i smör i en het stekpanna, cirka 3 minuter på varje sida. Salta, peppra och lägg köttet på varma tallrikar. Toppa med skivor av smöret. Garnera med persilja. Servera med tomathalvorna, klyftpotatisen toppad med parmesan, sallad och senap.

Kommentar:
Tips Det går också bra att göra ugnspotatis till.


Recept // Fler nötköttrecept