Entrecôte med honungssås

Du behöver 1.5 kg entrecôte 1.5 tsk salt svartpeppar ca 2 krm mald Såsen: 3 msk honung (flytande) 1.5 msk dijonsenap osötad 1 krm salt...


6 portioner

Du behöver

  • 1.5 kg entrecôte
  • 1.5 tsk salt
  • svartpeppar ca 2 krm mald

Såsen:

3 msk honung (flytande)
1.5 msk dijonsenap osötad
1 krm salt
1.5 tsk senapsfrö gult – att krossa i mortel
1 dl vispgrädde
1 dl gräslök finhackad

Gör så här

1
Så här gör du steken:

2
1. Sätt ugnen på 175 grader.

3
2. Gnid in köttet med salt och svartpeppar. Sätt en köttermometer i den tjockaste delen av köttet så att spetsen hamnar mitt i.

4
3. Placera köttet i en inte alltför stor, ugnssäker form, gärna av glas. Sätt formen i den uppvärmda ugnen med gallret på nedersta falsen.

5
4. När termometern visar 62 grader, efter

6
cirka 1 timme och 15-20 minuter, är köttet rosarött som på bilden. Skär inte i köttet direkt. Först när det vilat och sansat sig är det som skivat lagom rött. Vid 70 grader är köttet nästan genomstekt, lätt rosa i mitten. Vid 75 grader är det helt genomstekt.

7
5. Ta upp köttet ur formen (spara skyn) och låt det vila under aluminiumfolie en dryg halvtimme ungefär.

8
6. Skär sedan med vass kniv upp det i centimetertjocka skivor.

9
7. Servera köttet med en kall, sötstark sås, härligt bitsk av senap, söt av honung och blandad med hackad gräslök. Ett suveränt alternativ till den gamla vanliga bearnaisesåsen, som så ofta får ackompanjera just entrecôte.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top