Enrisrökt sidfläsk med glödbakad selleri

Du behöver Sidfläsk 400 g sidfläsk, rimmat, i helbit, med svål enriskvistar Selleri 2 rotselleri 1 dl vispgrädde 1 dl creme fraiche citronsaft efter smak...

Tillagningstid: 120 minuter
4 portioner

Du behöver

  • Sidfläsk
  • 400 g sidfläsk, rimmat, i helbit, med svål
  • enriskvistar
  • Selleri
  • 2 rotselleri
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl creme fraiche
  • citronsaft efter smak
  • salt
  • Garnityr
  • 100 g shiitakesvamp
  • eller champinjoner
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk persilja, hackad
  • 2 dl lingon
  • 2 msk strösocker
  • 1 msk vodka

Gör så här

1
Sidfläsk

2
Spola sidfläsket under rinnande vatten i cirka 30 minuter för att få bort lite av den värsta sältan.

3
Grilla sidfläsket på indirekt värme, det vill säga en lätt kolbädd på ena sidan, fläsket på andra sidan, med locket på. Det tar ungefär en och en halv till två timmar. Känn efter med en sticka att fläsket känns mjuk. Lägg på enris 2–3 gånger under tiden så att det blir en kraftig rökutveckling och låt fläsket rökas.

4
När det känns klart, ta ut fläsket och låt det vila. Skär det sedan i skivor, och grilla snittytorna på fläsket gyllenbruna.

5
Selleri

6
Tvätta, torka och rulla in ett av sellerihuvudena i aluminumfolie.

7
Grilla det sedan helt på medelvärme, förslagvis närmare elden än fläsket. Vänd och vrid sellerin då och då, den ska bakas som en bakpotatis, men inte så den blir bränd. Ungefär två timmar bör det ta, känn efter med en sticka att den är mjuk i mitten. Skär bort rotändan och skär sellerin i 4 klyftor.

8
Skala resterande selleri, tärna och koka den mjuk i saltat vatten. Mixa den till en slät kräm med grädde och creme fraiche. Smaka av krämen med citronsaft och salt.

9
Garnityr

10
Trä upp svampen på grillpinnar och rök den indirekt i cirka 30 minuter. Skär den i kvartar och krydda den sedan med olivolja, persilja och salt. Rårör lingonen med socker och vodka.

11
Servera det grillade sidfläsket med selleriklyftan, sellerikräm, svampen och de rårörda lingonen.


Kommentar:
Lägg enris på glöden 2–3 gånger under grillningen.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top