Du behöver
- 100 g aprikoser hackade
- 100 g dadlar hackade
- 200 g russin (3 dl)
- 1 st apelsinskal (50 g) hackad
- 1 st suckat (50 g) hscksf
- 1 st röda cocktailbär (50 g)
- 0.5 dl konjak
- 1 dl apelsinjuice
- mandelspån till formen
- 225 g smör mjukt
- 2.5 dl ljust muscovadosocker
- 4 st ägg
- 4.5 dl vetemjöl (270 g)
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk kanel malen
- 1 tsk ingefära malen
- 0.5 tsk kryddnejlika malen
- 1 msk kakaopulver
- 1.5 dl hasselnötskärnor (100 g)
Gör så här
1
Lägg aprikoser, dadlar eller fikon, russin, apelsinskal, suckat och grovhackade cocktailbär i en bunke. Häll på konjak och apelsinjuice. Blanda väl och täck bunken. Låt dra i rumstemperatur minst 1 timme.
2
Smörj en hålform som rymmer cirka 2 liter. Strö med flagad mandel. Rör smör och socker poröst i köksmaskinen, eller med elvispen. Rör ner äggen, ett i taget.
3
4
Blanda mjöl, bakpulver, kryddor, kakao och grovhackade nötkärnor i en bunke. Häll mjölblandningen över frukten och rör om väl så att alla fruktbitarna blir väl mjölade. Rör ner frukt med mjöl i smeten.
5
6
Klicka smeten i formen. Dunka formen hårt mot bänken så att smeten packar sig. Släta till ytan och sätt in formen på nedre falsen i ugn i 175 grader. Grädda 1 1/2– 2 timmar. Lägg ett sjok bakplåtspapper över när kakan börjar mörkna på ytan. Prova med sticka, när den är torr är kakan färdig.
7
8
Ta ut kakan och låt den svalna cirka 20 minuter i formen innan den stjälps på galler och får kallna.
9
Lägg kakan på en tallrik med den rengjorda formen som lock och sätt kakan att mogna i kylskåp.