Eldig bacalao

Du behöver 0.5 dl olivolja (jungfru) 3 st lökar gula i skivor 1 st vitlöksklyfta i skivor 9 st potatis i skivor 500 g kabeljo...


4 portioner

Du behöver

  • 0.5 dl olivolja (jungfru)
  • 3 st lökar gula i skivor
  • 1 st vitlöksklyfta i skivor
  • 9 st potatis i skivor
  • 500 g kabeljo urvattnad. eller färsk filé av torsk eller sej
  • 1 st peppar urkärnad och strimlad
  • 4 st tomater färska i klyftor
  • salt
  • 0.5 dl tomatpuré + 1 dl vatten
  • 1 st burk hela tomater
  • gröna pimientooliver strimlad

Gör så här

1
Hetta upp oljan och lägg i hälften av löken samt vitlök. Varva omedelbart resten av löken med potatis, urvattnad kabeljo eller bitar av färsk fiskfilé, chili och tomatklyftor. Salta om du använder färsk fisk. Rör samman tomatpuré och vatten. Häll vätskan över ingredienserna tillsammans med tomater och späd ur burken. Tillsätt pimientos om så önskas. Späd eventuellt med mer vatten tills vätskan når upp till drygt hälften av ingredienserna.

2
Koka upp och sjud under lock cirka 45 minuter för kabeljo, 20-25 minuter för färsk fisk.


Kommentar:
Kabeljo – klippfisken – är hårdsaltad torsk eller långa som ursprungligen fick torka i sol och vind på klipporna.
Fisken behöver vattnas ur ungefär ett dygn. Lägg en bit på tungan och smaka, lagom sälta är som urvattnad saltsill. Skär bort skinn om det finns kvar.
En snabbvariant kan fuskas till av lättsaltad eller färsk fisk.
Rör aldrig i en bacalaogryta – skaka bara, annars blir det gröt!

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top