Ekenäskaka med mandelfyllning

Du behöver 1 3/4 dl vetemjöl 1.5 dl strösocker 75 g smör 1 st äggula 150 g sötmandel skållad 125 g smör mjukt 2 dl...

Tillagningstid: 90 minuter
12 portioner

Du behöver

  • 1 3/4 dl vetemjöl
  • 1.5 dl strösocker
  • 75 g smör
  • 1 st äggula
  • 150 g sötmandel skållad
  • 125 g smör mjukt
  • 2 dl strösocker
  • 2 st ägg
  • 1 st äggvita

Gör så här

1
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg vetemjöl, socker och smör i småbitar i matberedaren med plastkniven monterad. Snurra samman tills ingredienserna smular sig. Tillsätt då äggulan och arbeta vidare tills degen samlar sig som en boll.

2
Lägg ett bakplåtspapper i botten på en pajform, 22 centimeter i diameter. Eller använd en form med löstagbar kant. Tryck ut eller kavla degen och klä pajformen. Ställ i kylskåpet medan fyllningen tillagas.

3
Mal mandeln med mandelkvarn. Rör smör och socker. Vispa samman ägg och äggvita till ett pös. Blanda alla ingredienser och bred ut smeten på mördegen i formen.

4
Grädda på nedre falsen 40–45 minuter till gyllene färg. Ta ut och låt kallna. Kakan kan garneras med spritsad glasyr på florsocker och citronsaft samt valnötsfyllda dadlar.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top