Du behöver
- 1 3/4 dl vetemjöl
- 1.5 dl strösocker
- 75 g smör
- 1 st äggula
- 150 g sötmandel skållad
- 125 g smör mjukt
- 2 dl strösocker
- 2 st ägg
- 1 st äggvita
Gör så här
1
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg vetemjöl, socker och smör i småbitar i matberedaren med plastkniven monterad. Snurra samman tills ingredienserna smular sig. Tillsätt då äggulan och arbeta vidare tills degen samlar sig som en boll.
2
Lägg ett bakplåtspapper i botten på en pajform, 22 centimeter i diameter. Eller använd en form med löstagbar kant. Tryck ut eller kavla degen och klä pajformen. Ställ i kylskåpet medan fyllningen tillagas.
3
Mal mandeln med mandelkvarn. Rör smör och socker. Vispa samman ägg och äggvita till ett pös. Blanda alla ingredienser och bred ut smeten på mördegen i formen.
4
Grädda på nedre falsen 40–45 minuter till gyllene färg. Ta ut och låt kallna. Kakan kan garneras med spritsad glasyr på florsocker och citronsaft samt valnötsfyllda dadlar.