Du behöver
- 400 g salmalax
- 1 st färskgurka liten
- 2 msk kikkomansoja
- 1 krm salt
- 1.5 msk ingefära
- 1.5 msk pressad citron eller chiliessens. Se recept.
- röd chili
Gör så här
Finstrimla gurka och kör den i salladsslunga, eller låt rinna av en stund i sil.
Blanda en sås av soja, salt, ingefära, citron och chiliessens. Häll såsen över gurkan och låt dra minst en halvtimme, gärna några timmar.
Skär lax snett i vackra små ”sushitjocka” skivor (lite tjockare än gravlax).
Fördela laxen vackert på ett uppläggningsfat; sedan gurkan vackert på eller bredvid laxbitarna.
Om det blir gurka över kan den serveras i en skål som extra tillbehör.
Chiliessens passar där man vill ha ren chilistyrka utan något synligt pureat fruktkött och undvika ättikstoner eller fermenterad smak.Ta bort kärnorna i och finhacka en röd chili. Lägg den i en glasburk och häll ett par matskedar okryddat brännvin över. Sätt på locket och låt dra (helst ett dygn, men minst en halvtimme). Sila av chilifrukterna och behåll essensen, som håller i åratal. Styrkan blir alltid olika, så stänk i tills det smakar bra.