RECEPT FRÅN IK

Edward Bloms laxsashimi

Edward Blom skivar mjäll salmalax och kryddar med pigg ingefära. En snabblagad och fräsch förrätt.

Foto: Anna Möller

Tillagningstid: 15 minuter
4 stycken

Du behöver

  • 400 g salmalax
  • 1 st färskgurka liten
  • 2 msk kikkomansoja
  • 1 krm salt
  • 1.5 msk ingefära
  • 1.5 msk pressad citron eller chiliessens. Se recept.
  • röd chili

Gör så här

1

Finstrimla gurka och kör den i salladsslunga, eller låt rinna av en stund i sil.

2

Blanda en sås av soja, salt, ingefära, citron och chili­essens. Häll såsen över gurkan och låt dra minst en halvtimme, gärna några timmar.

3

Skär lax snett i vackra små ”sushitjocka” skivor (lite tjockare än gravlax).

4

Fördela laxen vackert på ett uppläggningsfat; sedan gurkan vackert på eller bredvid laxbitarna.

5

Om det blir gurka över kan den serveras i en skål som extra tillbehör.

6

Chiliessens passar där man vill ha ren chilistyrka utan något synligt pureat fruktkött och undvika ättikstoner eller fermenterad smak.Ta bort kärnorna i och finhacka en röd chili. Lägg den i en glasburk och häll ett par matskedar okryddat brännvin över. Sätt på locket och låt dra (helst ett dygn, men minst en halvtimme). Sila av chilifrukterna och behåll essensen, som håller i åratal. Styrkan blir alltid olika, så stänk i tills det smakar bra.


Recept // Fler salmalaxrecept