RECEPT FRÅN IK

Dukkah med bröd och olja

Av . Foto: Björn Tesch

Tillagningstid: 20 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 100 g hasselnötter
  • 2 tsk helt korianderfrö
  • 2 tsk helt fänkålsfrö
  • 0.5 dl sesamfrön (varav 1 msk svarta)
  • 0.5 tsk salt
  • 0.5 tsk strösocker
  • Till servering

  • gott surdegsbröd
  • god olivolja
  • oliver
  • labneh färskostbollar av yoghurt

Gör så här

1

Rosta hasselnötterna i torr het panna tills skalen börjar spricka och lossna. Lägg över i ren kökshandduk och gnugga bort skalet.

2

Rosta korianderfrö och fänkål i torr panna tills de börjar dofta och knäppa. Rosta även sesamfröna tills de får lite färg. Låt svalna.

3

Mortla koriander, fänkål, sesamfrön, salt och socker till fint smul i en mortel. Ta upp i skål och mortla även nötterna. Blanda nötkrosset med kryddsmulet.

4

Servera dukkah med bröd, god olivolja, labneh och oliver. Doppa brödbitar i olivolja och sedan i dukkah. Färskostbollarna är också goda att doppa i nötkrosset.

5

Tips: Den som inte tål hasselnötter kan använda pistaschnötter eller mandel. Dukkah är också god som salladstopping.


Kommentar:
Dukkah är en egyptisk nötkross som kan göras på många olika vis. Doppa gott bröd i olja och sedan i dukkahblandningen.

Recept