Du behöver
Du behöver
3 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 nypa flingsalt
125 g smör kylskåpskallt
1 st äggula
Fyllning
300 g hallon och blåbär
2 msk strösocker
2 msk potatismjöl
4 st äggvitor
2 dl strösocker
Till servering
vaniljglass eller lättvispad grädde
Gör så här
Pajskal Blanda mjöl, socker och salt. Tillsätt smöret skuret i mindre bitar och nyp ihop till en smulig deg. Tillsätt äggulan och blanda snabbt samman till en smidig deg.
Tryck ut degen i form med löstagbar kant, cirka 24 centimeter i diameter. Nagga botten med en gaffel och plasta formen. Ställ i kylen att vila i minst 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader. Baka av pajskalet i mitten av ugnen i cirka 15 minuter tills det är genomgräddat och fått en fin gyllenbrun färg. Ställ pajskalet att svalna.
Fyllning Blanda hallon, blåbär, socker och potatismjöl i en kastrull och låt blandningen få ett uppkok under omrörning. Skeda ut i pajskalet.
Maräng Vispa äggvitorna till ett hårt skum, tillsätt hälften av sockret och vispa tills smeten är blank och hård. Vänd ner resten av sockret och vispa 1–2 minuter. Bred ut marängen över pajen och grädda mitt i ugnen tills marängen fått fin färg, cirka 5 minuter.
Servera pajen ljummen eller kall med glass eller lättvispad grädde.
Tips Bären kan varieras efter säsong, pajen är lika god fylld med rabarber, jordgubbar, vinbär eller lemoncurd.