Drottningpaj med maräng

Du behöver Du behöver 3 dl vetemjöl 1 dl strösocker 1 nypa flingsalt 125 g smör kylskåpskallt 1 st äggula Fyllning 300 g hallon och...


0 Ingen enhet / tomt

Du behöver

Du behöver

3 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 nypa flingsalt
125 g smör kylskåpskallt
1 st äggula

Fyllning

300 g hallon och blåbär
2 msk strösocker
2 msk potatismjöl
4 st äggvitor
2 dl strösocker

Till servering

vaniljglass eller lättvispad grädde

Gör så här

1

Pajskal Blanda mjöl, socker och salt. Tillsätt smöret skuret i mindre bitar och nyp ihop till en smulig deg. Tillsätt äggulan och blanda snabbt samman till en smidig deg.

2

Tryck ut degen i form med löstagbar kant, cirka 24 centimeter i diameter. Nagga botten med en gaffel och plasta formen. Ställ i kylen att vila i minst 30 minuter. 

 

3

Sätt ugnen på 200 grader. Baka av pajskalet i mitten av ugnen i cirka 15 minuter tills det är genomgräddat och fått en fin gyllenbrun färg. Ställ pajskalet att svalna.

 

4

Fyllning Blanda hallon, blåbär, socker och potatismjöl i en kastrull och låt blandningen få ett uppkok under omrörning. Skeda ut i pajskalet.

 

5

Maräng Vispa äggvitorna till ett hårt skum, tillsätt hälft­en av sockret och vispa tills ­smeten är blank och hård. Vänd ner resten av sockret och vispa 1–2 minuter. Bred ut marängen över pajen och grädda mitt i ugnen tills marängen fått fin färg, cirka 5 minuter.

 

6

 Servera pajen ljummen eller kall med glass eller lättvispad grädde.

 

Tips  Bären kan varieras efter säsong, pajen är lika god fylld med rabarber, jord­gubbar, vinbär eller lemoncurd.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top