Doftande pelargonkaka

Du behöver Kaksmet: 2.5 dl vispgrädde 2.5 dl strösocker 2 st ägg 3.5 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 1 tsk vaniljsocker färska blad av rosendoftande...


1 portion

Du behöver

Kaksmet:

2.5 dl vispgrädde
2.5 dl strösocker
2 st ägg
3.5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
färska blad av rosendoftande pelargon

Glasyr:

4.5 st färska blad av rosendoftande pelargon
5 dl florsocker
1 st äggvita
1 tsk saft av citron
vaniljsocker

Gör så här

1
Vispa grädden. Rör långsamt ner sockret och tillsätt ett ägg i taget. Sikta mjöl och bakpulver och rör ner i smeten. Smaksätt med vaniljsocker. Lägg bladen på botten och sidorna av två smorda runda formar, cirka 20 cm i diameter. Fördela smeten i formarna. Grädda i 190 graders ugnsvärme tills kakorna är gyllenbruna. Stjälp upp och låt kallna. Lägg delarna ovanpå varandra.

2
Finfördela bladen till glasyren i mortel. Tillsätt florsockret. Vispa vitan till skum och rör ner den, citronsaften och vaniljsockret tills glasyren är mjuk och jämn. Bred den över kakan. Dekorera med doftande blad och blommor.


Kommentar:
Christa Holm är pelargonälskare! 1997 kom hennes bok “Pelargoner” ut. När Christa ordnar pelargonprovning bjuder hon också på kaffe med doftpelargonkaka.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top