Du behöver
- 1.5 kg kalvkött lammkött eller älg-kalvkött, t ex rygg, bog eller rev
- 1 st lök stor gul
- 1 st purjolök
- 2.5 st morötter
- 1 st palsternacka
- salt
- 7 st vitpepparkorn
- 9 st kryddpepparkorn
- 4 st kryddnejlikor hela
- 4 st lagerblad
- dillstjälkar till såsen
- 1 tsk timjan
- 7 st vitpepparkorn hela
- 5 dl buljong mustig från köttkoket
- 3 st dill knippen
- 1 msk mjöl
- 1 msk smör
- kalvbuljong ev 1-2 tärningar
- 2 dl gräddmjölk
- 2 msk ättiksprit (12 %)
- 4 msk socker
- salt och peppar
- potatis kokt mjölig
Dillsås:
Till servering:
Gör så här
1
Skala och skär löken i grova bitar. Ansa och skär purjolöken i sneda bitar. Skala och skär morötter och palsternacka i sneda bitar.
2
Lägg köttet i kallt vatten i en rymlig gryta och låt koka upp. Koka i 1 minut, ta upp köttet med hålslev och spola av det. Diska grytan och koka upp köttet i nytt vatten (tänk på att det ska finnas plats för grönsakerna också). Mät upp hur mycket vatten du häller i. Tillsätt salt, börja med 1 tesked per liter vatten och smaka av sältan längre fram.
3
När köttet kokat upp lägger du i löken, grönsakerna, dillstjälkarna och kryddorna. Efter en halvtimme plockar du upp morötterna och palsternackan, de ska vara med igen vid serveringen. Köttet får sjuda i 1 timme och 15 minuter. Skär av en smakbit och känn om köttet är mört, annars får det koka lite till. (Ska det serveras dagen efter så kan köttet svalna i spadet).
4
Ta upp köttet. Mät upp och skumma buljongen till såsen. Skär köttet i bitar.
5
Hacka dillen till såsen ganska fint. Fräs mjölet i smöret i en kastrull. Späd med silad bulj