RECEPT FRÅN IK

Dillkött på kalv

Av .

Tillagningstid: 120 minuter
4 portioner

Du behöver

    Du behöver

  • 1 kg kalvbog alt bringa, rygg
  • dill en knippa
  • 2.5 st gula lökar
  • 3.5 st morötter
  • 2 l vatten
  • 2 tsk salt per liter vatten
  • 10 st vitpepparkorn
  • 3 st kryddnejlikor
  • sås
  • 2 msk smör
  • 4 msk vetemjöl
  • 6 dl kokspad
  • 2 msk grädde
  • 1.5 msk strösocker
  • 1/2–1 msk ättiksprit 12 %

Gör så här

1
1. Putsa köttet med en bordskniv för att få bort benflisor och skräp från styckningen.
2
2. Plocka och hacka dillen. Spara stjälkarna. Skala morötter och lök, skär i bitar och klyftor.
3
3. Lägg köttet i en trång gryta. Koka upp cirka 2 liter vatten och häll över så det täcker generöst.
4
4. Koka upp och skumma ytan med sked. Lägg sedan i salt, kryddor, grönsaker och grova dillstjälkar. Fiska upp grönsakerna (utom 2–3 bitar av varje) och spara dem.
5
5. Låt köttet koka 1 1/2 timme under lock på svag värme, tills det känns mört vid provstickning. Dra från plattan och låt vila 20 minuter. Lyft upp köttet och dela det i lagom serveringsbitar, passa på att plocka bort ben och tjocka hinnor.
6
6. Laga såsen separat. Smält smör, rör i mjöl och späd med silat kokspad under omrörning. Sjud 5 minuter på sänkt värme, rör om ofta. Smaksätt med socker och ättika, smaka av tills du blir nöjd. Runda av med grädden, vänd i dill. Lägg i kött och de redan kokta lök- och morotsbitarna. Servera med ris eller kokt potatis.

Kommentar:
Dillkött är lätt att laga, men tar en stund att puttra sig mört och aromatiskt. Välj gärna lamm i stället för kalvkött, eller varför inte höns?

Recept // Fler nötköttrecept