Du behöver
Inlagd rödkål
400 g rödkål
3 dl vitvinsvinäger
2 dl vatten
1.5 dl strösocker
Fläskstek
800 g fläskstek med svål
2 tsk salt
svartpeppar efter smak
Sockerstekt potatis
1 kg delikatesspotatis
2 msk smör att steka i
2.5 msk strösocker
Gräddsås
sky från steken
2.5 dl vispgrädde
1 msk vetemjöl
1 msk balsamvinäger
0.5 dl vatten
Servering
äppelmos
Gör så här
Skär rödkålen i strimlor. Lägg strimlorna i en skål och krama dem med handen. Blanda vinäger, vatten och socker i en kastrull. Låt alltsammans koka ihop i någon minut så att sockret löser sig. Häll lagen över rödkålen och låt den stå kallt i några timmar innan servering.
Sätt ugnen på 150 grader. Skär skåror i svålen ända ner till köttet. Blanda salt och peppar i en kopp. Gnid in blandningen i både svålen och köttet och gärna i skårorna.
Stick i en köttermometer och lägg köttet i en ugnsfast form. Häll i vatten så att det går 1 centimeter upp på kanten. Stek köttet i mitten av ugnen tills termometern visar 65 -grader.
Ta ut köttet och höj ugnen till 250 grader. Sätt in köttet igen och stek tills termometern visar 78 grader. Ta ut steken och låt köttet vila innan du skär det i skivor.
Blanda steksky, grädde och vetemjöl i en kastrull. Låt sås-en småkoka under omrörning i 5 minuter. Tillsätt vinäger och eventuellt vatten. Låt såsen bli varm.
Koka potatisen utan skal. Häll bort vattnet och låt potatisen svalna något. Stek potatisen i smör, hälften åt gången. Strö på socker och låt potatisen få färg.
Servera ribbesteken med sockerstekt potatis, sås, rödkål och äppelmos.
Tips: När du använder köttermometern är det viktigt att hela röret är i steken.
Knaprig dansk ribbestek tillsammans med sockerstekt potatis, inlagd rödkål och äppelmos blir en härlig mix av sött, salt och lite syrligt.