Crème Ninon med hummer

Du behöver 3 st schalottenlökar 4.5 st persiljestjälk 1.5 l hönsbuljong ljus av fond 1.5 dl vin torrt vitt 1 kg frysta gröna ärtor salt...

Tillagningstid: 60 minuter
8 portioner

Du behöver

  • 3 st schalottenlökar
  • 4.5 st persiljestjälk
  • 1.5 l hönsbuljong ljus av fond
  • 1.5 dl vin torrt vitt
  • 1 kg frysta gröna ärtor
  • salt kajennpeppar
  • 4 st hummer (max 300 g styck), tinade
  • 1.5 dl vispgrädde
  • 1.5 dl champagne

Gör så här

1
Skala och dela löken, bryt persiljan. Koka med buljong och vin i 20 minuter. Tillsätt ärtorna, koka upp hastigt igen.

2
Mixa soppan och passera allt genom sil, skalen används inte i soppan. Smaka av med mera salt, om så behövs, och kajenn duttvis (smaken kan vara rätt markerad, för dämpande grädde ska i före servering).

3
Så här långt kan soppan lagas dagen innan. Kyl.

4
Halvera humrarna med vass kniv, mellan ögonen längs hela stjärten, på stadig skärbräda. Ta ur stjärtbitarna, peta bort tarmen. Toppa kloskalens yttersta spetsar med bestämt skär av stadig kniv. Knäck klorna försiktigt (med nötknäppare), peta ur köttet så helt som möjligt. Trä en klo och en halv stjärt på varje spett. Täck, kyl.

5
Servering Värm soppskålarna i ugnen, 60 grader. Vispa grädden pösig. Hetta upp soppan hastigt under omrörning tills den ryker. Vänd i grädden. Fördela i soppskålarna. Lägg på hummerspett och slå en skvätt champagne i varje skål, gärna vid bordet.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top