Du behöver
- 6 st äggulor
- 1 dl socker
- 1 st vaniljstång
- 1 krm grovstött kardemumma
- 1 tsk finrivet apelsinskal
- 3 dl grädde
- 1 dl mjölk
Topping
4 msk strösocker eller råsocker
1.5 st apelsiner eller blodapelsiner
1 msk finhackad färsk mynta
Gör så här
Sätt ugnen på 125 grader. Vispa äggulor och socker lätt till en pösig smet.
Dela vaniljstången på mitten och skrapa ner fröna i en kastrull, tillsätt även stången tillsammans med kardemumma, apelsinskal, grädde och mjölk. Koka upp, ta sedan bort vaniljstången, låt blandningen svalna något, och häll ner den i bunken med äggsmeten, lite i taget under vispning.
Fördela smeten i fyra portionsformar som tål ugnsvärme. Ställ dem i en långpanna med kant och häll varmt vatten i långpannan upp till halva formarnas höjd. Grädda i cirka 1 timme, smeten ska dallra och kännas lite fast. Den kommer att stelna mer när den kallnar. Plasta formarna när de kallnat och ställ i kylen, helst över natten.
Strö socker över ytan på formarna och bränn sockret tills det fått fin färg och är knäckigt, använd gasolbrännare.
Skala och skär apelsinen i skinnfria klyftor med en vass kniv, blanda med finhackad mynta och servera vid sidan av eller arrangera över crème brûléen.
Tips: När du river apelsinskal, var noga att inte få med det vita skalet som smakar beskt. Använd gärna ett zestjärn, ett vasst rivjärn som gör det enkelt att riva citrusskal.
Crème brûlée är perfekt att göra i förväg då det är bra att den får sätta sig över natten och bli riktigt kall.
Crème brûlée är kanske den mest klassiska av franska desserter. Vi smaksätter den med kardemumma och apelsinskal.