Confiterat bogfläsk med sötsur lök

Du behöver Fläskbog: 1/2 msk krossade enbär 1/2 msk hela korianderfrön 1/2 msk hel anis 1/2 msk hel spiskummin (eller 1 tsk malen) 2 tsk...


4 portioner

Du behöver

  • Fläskbog:
  • 1/2 msk krossade enbär
  • 1/2 msk hela korianderfrön
  • 1/2 msk hel anis
  • 1/2 msk hel spiskummin (eller 1 tsk malen)
  • 2 tsk rosmarin
  • 1 tsk timjan
  • 1 msk salt
  • 1 kilo magert bogfläsk med svål
  • 600–700 g smör eller ister
  • Sötsur lök:
  • 12–15 pärllökar eller steklökar
  • 2 dl mörkt öl
  • 1 dl röd balsamvinäger
  • 4 msk honung
  • 2 krossade enbär
  • Sås:
  • 4 katrinplommon
  • 3 msk balsamvinäger
  • 1 liten kvist rosmarin
  • 4 enbär
  • 1/2 dl äppelmust
  • 2 dl kalvfond (vatten + fond från flaska)
  • 1 dl ljust öl
  • 1 msk smör
  • salt

Gör så här

1
Dag ett:

2
Rosta kryddorna i torr stekpanna på medelvärme i ett par minuter. Stöt dem och blanda med saltet. Gnid in fläsket med salt/kryddor, låt stå över natten i kylen.

3
Dag två:

4
Skölj bort kryddorna. Lägg fläsket med svålen upp i en trång gryta. Skira smöret och täck köttet helt med smält fett (lämna bottensatsen). Sätt på lock och ställ in grytan i 80-gradig ugn i 12 timmar.

5
Dag tre:

6
Ta upp köttet ur fettet. Lägg det i en form och sätt en annan, mindre form över. Ställ en tyngd på, som en kastrull med vatten eller en mortel, ställ kallt över natten.

7
Dag fyra:

8
Skär upp fläsket i avlånga portionsbitar, snitta svålen tätt. Stek med svålen neråt i torr stekpanna så den blir riktigt knaprig. Stek runt om så fläsket blir genomvarmt.

9
Lök:

10
Skala lökarna och koka dem mjuka i 10–15 minuter i lättsaltat vatten. Koka ihop en lag på övriga ingredienser under 4–5 minuter. Lägg i de kokta lökarna och låt dra cirka 30 minuter. Serveras ljumma.

11
Sås:

12
Koka plommonen mjuka i vinägern med rosmarin och enbär. Ta upp plommon och kryddor och koka ihop vätskan nästan helt. Tillsätt äppelmust och koka tills bara ett par matskedar återstår. Häll på fond och öl och koka sakta i 4–5 minuter. Tärna plommonen, rör ner i såsen med lite salt och en klick smör.


Kommentar:
Receptet kommer från Eva Wrange.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top