Clam chowder (redd musselsoppa)

Du behöver 1.5 kg hjärtmusslor med skal burk musslor i vatten 5 dl fiskfond 1 dl vitt vin 100 g sidfläsk rökt i strimlor 1...


6 portioner

Du behöver

  • 1.5 kg hjärtmusslor med skal
  • burk musslor i vatten
  • 5 dl fiskfond
  • 1 dl vitt vin
  • 100 g sidfläsk rökt i strimlor
  • 1 st lök hackad gul
  • 2 st selleristjälkar i tunna skivor
  • 1 st morot finhackad
  • 2 st potatis i små tärningar
  • 50 g smör
  • 1.25 dl vetemjöl
  • 8 dl mjölk
  • salt efter smak
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 tsk strösocker

Till servering:

salta kex eller rustikt bröd

Gör så här

1
1. Skölj hjärtmusslorna i kallt vatten flera gånger. Koka upp fond och vin i en vid kastrull och lägg i musslorna när det kokar. Lägg på locket och låt stormkoka cirka 2 minuter tills musslorna öppnar sig.

2
2. Sila från men behåll spadet.

3
3. Stek fläskstrimlorna i en het stekpanna.

4
4. Koka de hackade grönsakerna i lite vatten i cirka 5 minuter tills de är mjuka men inte mosiga. Häll av grönsaksspadet, men spara det.

5
5. Smält smöret i en stor kastrull och vispa i mjölet till en redning. Späd med mjölken och koka en stuvning på låg värme under omrörning, cirka 5 minuter. Späd med spadet från musselkoket (eller musselspadet från burkarna plus fiskfond och vin) och grönsaksspadet till önskad konsistens.

6
6. Soppan ska vara nästan lika tjock som en stuvning.

7
7. Plocka musslorna ur skalen och tillsätt dem (eller burkmusslorna) med grönsakerna och sidfläsket. Krydda och smaka av.

8
8. Servera med salta kex eller rustikt bröd.


Kommentar:
Detta är ett av de recept som Annelie Wayman bjöd på i Hemma bäst nr 8/2001.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top