Du behöver
- 1.5 kg hjärtmusslor med skal
- burk musslor i vatten
- 5 dl fiskfond
- 1 dl vitt vin
- 100 g sidfläsk rökt i strimlor
- 1 st lök hackad gul
- 2 st selleristjälkar i tunna skivor
- 1 st morot finhackad
- 2 st potatis i små tärningar
- 50 g smör
- 1.25 dl vetemjöl
- 8 dl mjölk
- salt efter smak
- 1 krm vitpeppar
- 1 tsk strösocker
Till servering:
salta kex eller rustikt bröd
Gör så här
1
1. Skölj hjärtmusslorna i kallt vatten flera gånger. Koka upp fond och vin i en vid kastrull och lägg i musslorna när det kokar. Lägg på locket och låt stormkoka cirka 2 minuter tills musslorna öppnar sig.
2
2. Sila från men behåll spadet.
3
3. Stek fläskstrimlorna i en het stekpanna.
4
4. Koka de hackade grönsakerna i lite vatten i cirka 5 minuter tills de är mjuka men inte mosiga. Häll av grönsaksspadet, men spara det.
5
5. Smält smöret i en stor kastrull och vispa i mjölet till en redning. Späd med mjölken och koka en stuvning på låg värme under omrörning, cirka 5 minuter. Späd med spadet från musselkoket (eller musselspadet från burkarna plus fiskfond och vin) och grönsaksspadet till önskad konsistens.
6
6. Soppan ska vara nästan lika tjock som en stuvning.
7
7. Plocka musslorna ur skalen och tillsätt dem (eller burkmusslorna) med grönsakerna och sidfläsket. Krydda och smaka av.
8
8. Servera med salta kex eller rustikt bröd.
Detta är ett av de recept som Annelie Wayman bjöd på i Hemma bäst nr 8/2001.