Clafoutis med plommon

Du behöver 10 st plommon 50 g smör 4 st ägg 2 dl mjölk 2 msk konjak 2 dl vetemjöl 0.5 dl strösocker 1 tsk...

Tillagningstid: 40 minuter
6 portioner

Du behöver

  • 10 st plommon
  • 50 g smör
  • 4 st ägg
  • 2 dl mjölk
  • 2 msk konjak
  • 2 dl vetemjöl
  • 0.5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt

Till garnering

florsocker

Till servering

lättvispad grädde

Gör så här

1

Sätt ugnen på 200 grader. Bryn smöret i en kastrull: låt det smälta på medelvärme och låt det sedan fortsätta bubbla under vispning tills det får gyllenbrun färg och doftar nötigt. Låt smöret svalna.

2

Vispa ihop ägg, mjölk och konjak i en skål. Rör ihop vetemjöl, socker, vaniljsocker och salt i en annan skål och vispa sedan ner det i äggblandningen, lite i taget. Rör till sist ner det brynta smöret. 

3

Halvera och kärna ur plommonen och lägg dem med snittytan nedåt i en smord bakform med höga kanter (cirka 28 centimeter i diameter). Häll -smeten över frukten och grädda i mitten av ugnen i 10 minuter. Sänk sedan värmen till 175 grader och grädda ytterligare 20 minuter. Låt svalna.

4

Servera clafoutin ljummen eller avsvalnad. Pudra över florsocker och servera med lättvispad grädde. 

5

Tips: Det går även utmärkt att göra clafoutis på körsbär, nektariner eller persika. 


Kommentar:
Den lena franska ugnspannkakan clafoutis smakar ljuvligt av plommon, brynt smör och konjak. Det är en efterrätt av det mäktiga slaget, en perfekt avslutning på en fiskmiddag.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top