Du behöver
- 10 st plommon
- 50 g smör
- 4 st ägg
- 2 dl mjölk
- 2 msk konjak
- 2 dl vetemjöl
- 0.5 dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 krm salt
Till garnering
florsocker
Till servering
lättvispad grädde
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Bryn smöret i en kastrull: låt det smälta på medelvärme och låt det sedan fortsätta bubbla under vispning tills det får gyllenbrun färg och doftar nötigt. Låt smöret svalna.
Vispa ihop ägg, mjölk och konjak i en skål. Rör ihop vetemjöl, socker, vaniljsocker och salt i en annan skål och vispa sedan ner det i äggblandningen, lite i taget. Rör till sist ner det brynta smöret.
Halvera och kärna ur plommonen och lägg dem med snittytan nedåt i en smord bakform med höga kanter (cirka 28 centimeter i diameter). Häll -smeten över frukten och grädda i mitten av ugnen i 10 minuter. Sänk sedan värmen till 175 grader och grädda ytterligare 20 minuter. Låt svalna.
Servera clafoutin ljummen eller avsvalnad. Pudra över florsocker och servera med lättvispad grädde.
Tips: Det går även utmärkt att göra clafoutis på körsbär, nektariner eller persika.
Den lena franska ugnspannkakan clafoutis smakar ljuvligt av plommon, brynt smör och konjak. Det är en efterrätt av det mäktiga slaget, en perfekt avslutning på en fiskmiddag.