Du behöver
Pajdeg
3 dl vetemjöl
2 msk socker
150 g kylskåpskallt smör tärnat
2.5 msk iskallt vatten
Fyllning
3 st ägg
2 dl strösocker
0.5 dl vetemjöl
2 st citron det yttersta finrivna skalet
1 dl färskpressad citronsaft (ca två citroner)
Till servering
2 dl grädde
0.25 tsk vaniljpulver
Till garnering
florsocker
färska hallon
myntablad
Gör så här
Mixa mjöl, socker och smör till ett smul i matberedare med kniven monterad. Tillsätt vatten och mixa tills det precis börjar gå ihop till en boll. Plasta och kyl i minst en timme.
Kavla ut degen cirka 3 millimeter tunt och lägg i pajform (24 centimeter i diameter), tryck ut väl i botten och låt degen hänga över kanterna så glider den inte ner vid gräddning. Nagga botten och kyl ytterligare minst 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 200 grader.
Förgrädda pajskalet i cirka 10–12 minuter. Skär bort överhängande skal.
Fyllning Vispa ägg och socker pösigt med elvisp, sikta i mjöl och blanda, och blanda sedan i citronskal och saft. Häll fyllningen i pajskalet och grädda ytterligare cirka 10 minuter. Fyllningen ska fortfarande vara lite lös. Låt svalna och sätta sig några timmar.
Vispa grädden med vaniljpulver. Pudra pajen med florsocker och garnera med bär och blad. Servera med en klick grädde.
Pajen blir frisk och syrlig med saft och skal av citron i fyllningen. Servera med vispad grädde, svartprickig av vanilj.