Citronpaj med vaniljgrädde

Du behöver Pajdeg 3 dl vetemjöl 2 msk socker 150 g kylskåpskallt smör tärnat 2.5 msk iskallt vatten Fyllning 3 st ägg 2 dl strösocker...

Tillagningstid: 50 minuter
0 bit

Du behöver

Pajdeg

3 dl vetemjöl
2 msk socker
150 g kylskåpskallt smör tärnat
2.5 msk iskallt vatten

Fyllning

3 st ägg
2 dl strösocker
0.5 dl vetemjöl
2 st citron det yttersta finrivna skalet
1 dl färskpressad citronsaft (ca två citroner)

Till servering

2 dl grädde
0.25 tsk vaniljpulver

Till garnering

florsocker
färska hallon
myntablad

Gör så här

1

Mixa mjöl, socker och smör till ett smul i matberedare med kniven monterad. Tillsätt vatten och mixa tills det precis börjar gå ihop till en boll. Plasta och kyl i minst en timme. 

2

Kavla ut degen cirka 3 millimeter tunt och lägg i pajform (24 centimeter i diameter), tryck ut väl i botten och låt degen hänga över kanterna så glider den inte ner vid gräddning. Nagga botten och kyl ytterligare minst 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 200 grader.

3

Förgrädda pajskalet i cirka 10–12 minuter. Skär bort överhängande skal.

4

Fyllning Vispa ägg och socker pösigt med elvisp, sikta i mjöl och blanda, och blanda sedan i citronskal och saft. Häll fyllningen i pajskalet och grädda ytterligare cirka 10 minuter. Fyllningen ska fortfarande vara lite lös. Låt svalna och sätta sig några timmar.

5

Vispa grädden med vaniljpulver. Pudra pajen med florsocker och garnera med bär och blad. Servera med en klick grädde.


Kommentar:
Pajen blir frisk och syrlig med saft och skal av citron i fyllningen. Servera med vispad grädde, svartprickig av vanilj.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top