RECEPT FRÅN IK

Citronkyckling med sötpotatis

Av . Foto: Eva Hildén

Tillagningstid: 60 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 st kyckling
  • 2-3 st pressade vitlöksklyftor
  • 0.5 st citron saften
  • 1 tsk salt
  • 2-3 krm nymalen svartpeppar
  • 3 msk smör och olja
  • 2-3 msk hackad persilja
  • 0.5 st citron skuren i tunna skivor
  • 0.5 tsk chiliflakes
  • Sötpotatis

  • 4 st små sötpotatisar
  • 3 msk olivolja
  • 0.5 tsk flingsalt
  • plockade blad från 2 rosmarinkvistar
  • Balsamicotomater

  • 250 g cocktailtomater
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 1-2 krm salt
  • 1 tsk strösocker
  • 1 msk vit balsamvinäger
  • Till servering

  • 1 st burkar crème fraiche
  • 2 st pressade vitlöksklyftor

Gör så här

1

Skär upp kycklingen längs med ryggbenet. Fläk ut kycklingen och lägg den på ett djupt fat med skinnsidan nedåt. Gnid in den med vitlök. Pressa över citronen. Salta och peppra runtom. Täck över och låt marinera i kylskåp 2–3 timmar, gärna över natten.

2

Sätt ugnen på 200 grader. Hetta upp smör och olja i en stekpanna. Lägg kycklingen i pannan med skinnsidan ner och bryn den långsamt på medelvärme, cirka 15 minuter. Vänd kycklingen och bryn även andra sidan cirka 15 minuter. Lägg kycklingen på ett papprat ugnsfat. Strö över persiljan och toppa med citronskivor och chiliflakes. Häll över stekskyn.

3

Sötpotatis Klyfta potatisen och blanda med olivolja, salt, peppar och rosmarin i en bunke. Lägg potatisen i en ugns­säker form eller runt kycklingen på fatet. Sätt kycklingen och potatisen i nedre delen av ugnen cirka 25 minuter eller tills de är klara. Ös kycklingen med skyn och rör om i potatisen 2–3 gånger under tiden.

4

Balsamicotomater Stek tomater och hela vitlöksklyftor i oljan cirka 10 minuter. Smaka av med salt, peppar, socker och vinäger.

5

Servera kyckling, potatis och tomater med crème fraiche smaksatt med vitlök.


Kommentar:
I den här kycklingrätten möts söta, syrliga och salta smaker. En klassisk kombi-nation värd att prova.

Recept