Du behöver
- 1 kg potatis av mjölig sort
- 3 äggulor
- 50 g smör
- ev 1 dl mjölk
- Topping
- 1/2 dl rivet vitt bröd, gärna dygnsgammalt
- 1 dl riven, smakrik ost
- rivet skal av 1/2 citron
- 2 msk solrosfrö
- salt
- 150 g champinjoner
- 1 purjolök
- 1 msk hackad, färsk dragon
- smör och olja
- 2 1/2 dl matlagningsgrädde
- skal och saft av 1/2 citron
- salt och peppar
- 600 g fiskfilé, t ex gös
- 1 dl torrt vitt vin
- Till garnering
- kräftstjärtar
- dillvippor
Gör så här
1
Börja med potatismoset. Skala och koka potatisen. Låt den ånga av lite och pressa sedan genom potatispress.
2
Vispa ihop potatis med äggulor och smör. Späd eventuellt med mjölk till en mjuk men inte lös konsistens. Smaka av med salt och peppar. Lägg gärna över moset i en spritspåse med stor stjärntyll (stjärnmunstycke, för fint mönster på gratängen).
3
Blanda ihop toppingen av rivet bröd, ost, citronskal, solrosfrö och lite salt.
4
Sätt ugnen på 225 grader. Skär svampen i klyftor. Ansa och skiva purjon tunt. Fräs svamp och purjo med dragon i lite smör och olja i cirka 3 minuter. Häll på grädde och rivet skal och saft av citron, dra åt sidan. Salta och peppra.
5
Fördela grönsakerna i en ugnssäker form. Lägg på fisken och häll över vinet. Salta och peppra väl. Spritsa eller klicka ut potatismoset runt fisken.
6
Strö toppingen i mitten. Grädda i mitten av ugnen i cirka 20 minuter tills den fått fin färg och fisken är klar. Garnera med kräftstjärtar och dillvippor.