Citronfiskgratäng med solrostopping

Du behöver 1 kg potatis av mjölig sort 3 äggulor 50 g smör ev 1 dl mjölk Topping 1/2 dl rivet vitt bröd, gärna dygnsgammalt...

Tillagningstid: 50 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 kg potatis av mjölig sort
  • 3 äggulor
  • 50 g smör
  • ev 1 dl mjölk
  • Topping
  • 1/2 dl rivet vitt bröd, gärna dygnsgammalt
  • 1 dl riven, smakrik ost
  • rivet skal av 1/2 citron
  • 2 msk solrosfrö
  • salt
  • 150 g champinjoner
  • 1 purjolök
  • 1 msk hackad, färsk dragon
  • smör och olja
  • 2 1/2 dl matlagningsgrädde
  • skal och saft av 1/2 citron
  • salt och peppar
  • 600 g fiskfilé, t ex gös
  • 1 dl torrt vitt vin
  • Till garnering
  • kräftstjärtar
  • dillvippor

Gör så här

1
Börja med potatismoset. Skala och koka potatisen. Låt den ånga av lite och pressa sedan genom potatispress.

2
Vispa ihop potatis med äggulor och smör. Späd eventuellt med mjölk till en mjuk men inte lös konsistens. Smaka av med salt och peppar. Lägg gärna över moset i en spritspåse med stor stjärntyll (stjärnmunstycke, för fint mönster på gratängen).

3
Blanda ihop toppingen av rivet bröd, ost, citronskal, solrosfrö och lite salt.

4
Sätt ugnen på 225 grader. Skär svampen i klyftor. Ansa och skiva purjon tunt. Fräs svamp och purjo med dragon i lite smör och olja i cirka 3 minuter. Häll på grädde och rivet skal och saft av citron, dra åt sidan. Salta och peppra.

5
Fördela grönsakerna i en ugnssäker form. Lägg på fisken och häll över vinet. Salta och peppra väl. Spritsa eller klicka ut potatismoset runt fisken.

6
Strö toppingen i mitten. Grädda i mitten av ugnen i cirka 20 minuter tills den fått fin färg och fisken är klar. Garnera med kräftstjärtar och dillvippor.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top