RECEPT FRÅN IK

Chokladtårta med chokladfudge

Av . Foto: Åsa Dahlgren

Tillagningstid: 30 minuter
12 bitar

Du behöver

  • 175 g smör
  • 175 g mörk choklad 40 %
  • 2 dl socker
  • 3 st ägg
  • 1 dl vetemjöl
  • Chokladfudge

  • 100 g mjölkchoklad
  • 100 g mörk choklad 40 %
  • 1.5 dl vispgrädde
  • 2 tsk snabbkaffepulver
  • skivade jordgubbar till garnering
  • Vispad grädde till servering

Gör så här

1

Sätt ugnen på 200 grader. Klipp ut en mall av bakplåtspapper, något större än botten på en tårtform med löstagbar kant (24 centimeter i diameter). Lägg papperet i botten på formen. Smörj formens kanter.

2

Smält smöret till hälften i en kastrull. Hacka chokladen grovt och tillsätt den. Låt alltsammans smälta på medelvärme. Häll över blandningen i en bunke.

3

Rör ner sockret i bunken. Skilj på gulor och vitor. Rör ner gulorna i bunken, en i taget. Tillsätt mjölet. 

4

Vispa vitorna till hårt skum och vänd ner dem försiktigt i smeten, börja gärna med lite vispad äggvita och tillsätt sedan resten.

5

Häll smeten i formen och grädda kakan i mitten av ugnen i 30 minuter. Låt kakan svalna ordentligt i formen.

6

Hacka all choklad  till fudgen grovt och lägg den i en skål. Värm grädden så att den nästan kokar, häll den över chokladen och rör så att den är slät. Stöt kaffepulvret i en mortel, blanda ner det i chokladsmeten. Bred chokladen över kakan.

7

Garnera med några jordgubbar när chokladen stelnat. Servera med vispad grädde.

8

Om det blir något över av kakan kan den frysas in, ta upp en halvtimme före servering. Vi använde mörk choklad med 40 procent kakao.


Kommentar:
Den här chokladtårtan är något utöver det vanliga med sin chokladfudge med kaffesmak på toppen. Servera med vispad grädde.

Recept