Du behöver
- 175 g smör
- 175 g mörk choklad 40 %
- 2 dl socker
- 3 st ägg
- 1 dl vetemjöl
Chokladfudge
100 g mjölkchoklad
100 g mörk choklad 40 %
1.5 dl vispgrädde
2 tsk snabbkaffepulver
skivade jordgubbar till garnering
Vispad grädde till servering
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Klipp ut en mall av bakplåtspapper, något större än botten på en tårtform med löstagbar kant (24 centimeter i diameter). Lägg papperet i botten på formen. Smörj formens kanter.
Smält smöret till hälften i en kastrull. Hacka chokladen grovt och tillsätt den. Låt alltsammans smälta på medelvärme. Häll över blandningen i en bunke.
Rör ner sockret i bunken. Skilj på gulor och vitor. Rör ner gulorna i bunken, en i taget. Tillsätt mjölet.
Vispa vitorna till hårt skum och vänd ner dem försiktigt i smeten, börja gärna med lite vispad äggvita och tillsätt sedan resten.
Häll smeten i formen och grädda kakan i mitten av ugnen i 30 minuter. Låt kakan svalna ordentligt i formen.
Hacka all choklad till fudgen grovt och lägg den i en skål. Värm grädden så att den nästan kokar, häll den över chokladen och rör så att den är slät. Stöt kaffepulvret i en mortel, blanda ner det i chokladsmeten. Bred chokladen över kakan.
Garnera med några jordgubbar när chokladen stelnat. Servera med vispad grädde.
Om det blir något över av kakan kan den frysas in, ta upp en halvtimme före servering. Vi använde mörk choklad med 40 procent kakao.
Den här chokladtårtan är något utöver det vanliga med sin chokladfudge med kaffesmak på toppen. Servera med vispad grädde.