Chokladrutor med ­mandel och tranbär

Riktigt mörk och läcker chokladkaka med krämig chokladkräm. Det kan knappast blir godare än tillsammans med rostade nötter och torkade tranbär.

Tillagningstid: 60 minuter | Extra tid: 30 minuter
15 bitar

Du behöver

  • 100 g valnötter
  • 30 g pekannötter
  • 100 g mörk choklad
  • 150 g smör
  • 3 dl brunt farin
  • 1 dl kakao
  • 2 dl vetemjöl
  • 3 st ägg

Garnering

150 g mörk choklad
1.2 dl grädde
2 msk ljus sirap
flingsalt
30 g torkade tranbär

Gör så här

1

Sätt ugnen på 175 grader. Rosta valnötter och pekannötter i en torr stekpanna och låt svalna. Ta undan hälften av valnötterna och grovhacka. Grovhacka chokladen och häll ner i en bunke.

2

Tillsätt smöret i en kastrull tillsammans med brunt farin. Smält smöret på svag värme och blanda tills sockret smält.

3

Häll ner smörblandningen över den hackade chokladen och blanda tills chokladen smält. Tillsätt kakao och vetemjöl, blanda ordentligt. Rör ner ett ägg i taget till en slät smet. tillsätt hackade valnötter och fördela ut smeten i en fyrkantig form som mäter ca 20×20 cm, klädd med bakplåtspapper och väl smord. Grädda mitt i ugnen i 20 minuter tills kakan stelnat men ändå känns lite lös. Ställ att svalna.

4

Grovhacka chokladen till garneringen och tillsätt med grädde och sirap i en kastrull, värm på svag värme tills chokladen smält under omrörning. Häll upp i en bunke för att den ska stelna en aning. Blanda då och då.

5

Bred ut chokladkrämen över kakan och toppa med hackade valnötter och tranbär. Skär i rutor och servera gärna med lätt vispad grädde.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top