Du behöver

  • 1 st sats eller mörk mousse
  • 200 g choklad (mörk eller vit)
  • 2 st gelatinblad
  • 2 msk kaffe kallt
  • 2 st äggulor
  • 4 dl vispgrädde
  • Garnering:

  • bär färska och frukter
  • florsocker

Gör så här

1
Bryt sönder chokladen och lägg den i en rostfri skål. Placera skålen över en kastrull med sjudande vatten. Rör lite i chokladen medan den smälter. Ta skålen från värmen.
2
Lägg gelatinbladen att mjukna i kallt vatten. Krama ur dem och låt dem smälta i hett kaffe till mörk choklad eller het madeira till vit choklad. Tillsätt ägggulor och rör ner blandningen i den smälta chokladen.
3
Vispa grädden tills den blir lite krämliknande. Vänd ner den ljumma chokladsmeten i grädden. Placera skålen minst ett par timmar i kylen före servering.
4
Skala och skiva mango- och kiwifrukterna. Lägg fruktskivorna i portionsskålar eller direkt på desserttallrikar. Skeda upp respektive mousse. Placera en jordgubbe och en physalis på varje portion. Pudra över lite florsocker omedelbart före servering.

Kommentar:
Smaksätt den mörka moussen med kaffe och den vita med madeira. Följ i övrigt det gemensamma receptet. Beräkna att 1 sats mörk, plus 1 sats vit mousse räcker till 10 port. Knepet med chokladmousse är att vispa grädden lagom så att den ser krämig ut. Vispar man för hårt medför det lätt att moussen blir grynig. 1 gelatin i smeten hjälper till att få en perfekt konsistens som håller att skeda upp eller att lägga upp med hjälp av en glasskopa. Ett inslag i menyn "Flärdfull smak för många" som ingår i temafesten "Festen som inte fick plats hemma". Fler festidéer hittar du om du klickar på "Temafester" i Kökets vänstermeny.


Recept // Fler övrigtrecept