Chokladkolapaj med hasselnötter

Du behöver Pajdeg 150 g vetemjöl (2 1/2 dl) 1.5 msk strösocker 120 g smör kylskåpskallt 0.25 tsk salt 4 msk vatten iskallt Kolafyllning 100...

Tillagningstid: 90 minuter
12 bitar

Du behöver

Pajdeg

150 g vetemjöl (2 1/2 dl)
1.5 msk strösocker
120 g smör kylskåpskallt
0.25 tsk salt
4 msk vatten iskallt

Kolafyllning

100 g smör
3 dl rörsocker strö
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 msk kakao
1 dl hasselnötter
1 nypa flingsalt

Dekoration

50 g mörk choklad gärna knappar

Gör så här

1

Pajdeg Blanda mjöl, socker och salt i matberedare med kniven monterad. Tillsätt smör skuret i tärningar och mixa med pulsknappen till ett smul. Tillsätt vattnet en matsked i taget och kör tills smulet börjar gå ihop till en boll. Slå in i plastfolie och kyl minst en timme.

2

Kavla ut pajdegen tunt och klä en pajform med lös botten (cirka 11 x 35 centimeter eller cirka 23 centimeter i diameter). Nagga botten, kyl igen. Värm under tiden ugnen till 200 grader.

3

Fodra pajformen med bakplåtspapper och fyll med torra bönor eller riskorn för att hindra pajskalets kanter från att falla ihop.

4

Grädda i 7–9 minuter, lyft bort pappret och bönor/ris och grädda 7–9 minuter till, tills skalet är torrt och fått lite färg. Låt svalna.

5

Kolafyllning Blanda smör, socker, grädde, sirap och kakao i en kastrull. Koka upp och koka på medelvärme till smeten når 122 grader.

6

Rosta under tiden hasselnötterna i torr panna. Gnugga bort så mycket som möjligt av skalet i en kökshandduk.

7

När kolasmeten nått rätt temperatur, dra av den från värmen och låt stå några minuter. Häll sedan smeten i pajskalet, som ska vara kvar i sin form, strö över nötterna och smula över flingsalt. Låt svalna helt.

8

Smält chokladen varsamt i en skål i mikro eller vattenbad och ringla den över kolapajen, det går lätt med en liten gaffel. 

9

Tips Pajen kan göras några dagar i förväg. Förvaras i rumstemperatur eller svalt.


Kommentar:
Chokladkolapajen är nånstans mittemellan bakverk och godis, och avnjuts gärna i små bitar. Den ser rätt avancerad ut, men är inte svår att få till.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top