RECEPT FRÅN IK

Chokladkolapaj med hasselnötter

Av .

Tillagningstid: 90 minuter
12 bitar

Du behöver

    Pajdeg

  • 150 g vetemjöl (2 1/2 dl)
  • 1.5 msk strösocker
  • 120 g smör kylskåpskallt
  • 0.25 tsk salt
  • 4 msk vatten iskallt
  • Kolafyllning

  • 100 g smör
  • 3 dl rörsocker strö
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl ljus sirap
  • 2 msk kakao
  • 1 dl hasselnötter
  • 1 nypa flingsalt
  • Dekoration

  • 50 g mörk choklad gärna knappar

Gör så här

1

Pajdeg Blanda mjöl, socker och salt i matberedare med kniven monterad. Tillsätt smör skuret i tärningar och mixa med pulsknappen till ett smul. Tillsätt vattnet en matsked i taget och kör tills smulet börjar gå ihop till en boll. Slå in i plastfolie och kyl minst en timme.

2

Kavla ut pajdegen tunt och klä en pajform med lös botten (cirka 11 x 35 centimeter eller cirka 23 centimeter i diameter). Nagga botten, kyl igen. Värm under tiden ugnen till 200 grader.

3

Fodra pajformen med bakplåtspapper och fyll med torra bönor eller riskorn för att hindra pajskalets kanter från att falla ihop.

4

Grädda i 7–9 minuter, lyft bort pappret och bönor/ris och grädda 7–9 minuter till, tills skalet är torrt och fått lite färg. Låt svalna.

5

Kolafyllning Blanda smör, socker, grädde, sirap och kakao i en kastrull. Koka upp och koka på medelvärme till smeten når 122 grader.

6

Rosta under tiden hasselnötterna i torr panna. Gnugga bort så mycket som möjligt av skalet i en kökshandduk.

7

När kolasmeten nått rätt temperatur, dra av den från värmen och låt stå några minuter. Häll sedan smeten i pajskalet, som ska vara kvar i sin form, strö över nötterna och smula över flingsalt. Låt svalna helt.

8

Smält chokladen varsamt i en skål i mikro eller vattenbad och ringla den över kolapajen, det går lätt med en liten gaffel. 

9

Tips Pajen kan göras några dagar i förväg. Förvaras i rumstemperatur eller svalt.


Kommentar:
Chokladkolapajen är nånstans mittemellan bakverk och godis, och avnjuts gärna i små bitar. Den ser rätt avancerad ut, men är inte svår att få till.

Recept