Du behöver
- 100 g mörk choklad
- 150 g mandelmjöl
- 1 tsk kakaopulver
- 3 msk kokossocker eller strösocker
- 100 g smör kylskåpskallt
- 3 st äggulor
- 3 st äggvitor
Glasyr
75 g mörk blockchoklad eller chokladknappar
1 msk smör
3 msk crème fraîche
Garnering
1 dl rostade hasselnötter grovhackade
florsocker
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Hacka chokladen och finfördela den i en matberedare monterad med kniv. Tillsätt mandelmjöl, kakao, kokossocker och smöret skuret i bitar och mixa ihop. Tillsätt gulorna. Kör till en smidig massa och lägg över i en bunke.
Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd ner äggvitan i två–tre omgångar i chokladmassan och blanda försiktigt med hjälp av slickepott.
Bred ut kaksmeten i en kakform med löstagbar kant (23 centimeter i diameter), klädd med bakplåtspapper.
Sätt kakformen i mitten av ugnen och grädda cirka 20 minuter, eller tills kakan är genomgräddad, känn med provsticka. Låt kakan kallna.
Glasyr: Hacka chokladen. Hetta upp smör och crème fraiche i en liten panna. Lägg i chokladen. Ta pannan från värmen och rör om tills chokladen smält. Låt glasyren svalna cirka 15 minuter och bred den över kakan.
Garnera tårtan med nötterna. Sikta över lite florsocker. Servera gärna med vispad grädde.
Tips: Mandelmjöl finns i välsorterade livsmedelsbutiker. Kakan kan också bakas med hasselnötsmjöl.
Mandelmjöl och mörk choklad ger en smakrik kaka utan gluten. Rostade hasselnötter är gott på toppen.