Chokladfondant med olivgrädde

Du behöver 100 g choklad 70 % 0.5 dl strösocker 1 krm salt 100 g smör 3 st ägg medelstora 30 g vetemjöl 2 dl...

Tillagningstid: 40 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 100 g choklad 70 %
  • 0.5 dl strösocker
  • 1 krm salt
  • 100 g smör
  • 3 st ägg medelstora
  • 30 g vetemjöl
  • 2 dl vispgrädde kall
  • 2 msk olivolja fruktig extra virgin
  • 1.5 msk chokladsås från tub eller balsamsirap

Gör så här

1
Värm ugnen till 250 grader. Bryt och smält chokladen i pyts i mikron, låt svalna en aning.

2
Elvispa socker, salt och smör till smulig massa, vispa i ett ägg

3
i sänder. Sikta i mjölet under omrörning, blanda i chokladen. Fördela i 4 höga ( 2 deciliters) muffinsformar av papper. Grädda på falsen strax under mitten i 9 minuter – kupolerna ska vara flytande inuti.

4
Vispa under tiden grädden nästan fast, tillsätt oljan i tunn stråle under fortsatt vispning till stadig konsistens. Dekorera också 4 assietter med balsamico- eller chokladstreck.

5
Ta kakorna ur ugnen, stjälp upp en kaka mitt på varje assiett. Riv genast bort pappersformarna. Servera med en klick olivgrädde.


Kommentar:
Tid: 30-45 minuter.
Ger 4-8 portioner.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top