Du behöver
- 100 g choklad 70 %
- 0.5 dl strösocker
- 1 krm salt
- 100 g smör
- 3 st ägg medelstora
- 30 g vetemjöl
- 2 dl vispgrädde kall
- 2 msk olivolja fruktig extra virgin
- 1.5 msk chokladsås från tub eller balsamsirap
Gör så här
1
Värm ugnen till 250 grader. Bryt och smält chokladen i pyts i mikron, låt svalna en aning.
2
Elvispa socker, salt och smör till smulig massa, vispa i ett ägg
3
i sänder. Sikta i mjölet under omrörning, blanda i chokladen. Fördela i 4 höga ( 2 deciliters) muffinsformar av papper. Grädda på falsen strax under mitten i 9 minuter – kupolerna ska vara flytande inuti.
4
Vispa under tiden grädden nästan fast, tillsätt oljan i tunn stråle under fortsatt vispning till stadig konsistens. Dekorera också 4 assietter med balsamico- eller chokladstreck.
5
Ta kakorna ur ugnen, stjälp upp en kaka mitt på varje assiett. Riv genast bort pappersformarna. Servera med en klick olivgrädde.
Tid: 30-45 minuter.
Ger 4-8 portioner.