Chokladfondant med hallon

Du behöver 140 g mörk choklad 125 g smör 1.5 dl strösocker 5 st ägg 1.5 dl mjöl 60 g socker 0.5 dl vatten 250...

Tillagningstid: 120 minuter
6 portioner

Du behöver

  • 140 g mörk choklad
  • 125 g smör
  • 1.5 dl strösocker
  • 5 st ägg
  • 1.5 dl mjöl
  • 60 g socker
  • 0.5 dl vatten
  • 250 g hallon
  • råsocker till formarna
  • hallonglass (se recept, eller köp färdig)
  • 6 st småkakor smulade

Gör så här

1
Smält chokladen tillsammans med smör och socker i en kastrull.

2
Häll smeten i hushålls­assistent och vispa tills den svalnar. Rör ner äggen ett och ett i den avsvalnade smeten. Sikta sedan i mjölet. Kyl ner smeten i 1 timme innan den ska gräddas.

3
Gör hallonkompotten när smeten står i kylen. Koka ihop socker och vatten och häll över hallonen. Låt detta stå i cirka 30 minuter i kylskåp innan du blandar ihop det med en gaffel. Sila sedan bort en del av vätskan så det blir lite tjockare. Här kan man välja lite själv om det ska bli hallonsås eller en fastare kompott.

4
Sätt ugnen på 175 grader. Pensla formarna med smör och “bröa” med råsocker. Fyll formarna med 1 dl smet och grädda cirka 10 minuter tills smeten har stelnat på ytan. Lossa lite med en kniv runt kanten innan de stjälps upp på assietter. Fondanten ska vara rinnig i mitten.

5
Servera fondanten med hallonkompott och glassen lagd på en bädd av kaksmulor.


Kommentar:
Detta recept kommer från krogen Bryggargatan. Den drivs av
Runar Larsen och Jon Oskar Arnason.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top