Chokladfondant med fruktbollar

Du behöver smör till formarna 125 g smör 150 g mörk choklad (70 %) 0.5 st vaniljstång 2 st ägg 2 st äggulor 1 dl...

Tillagningstid: 30 minuter
6 portioner

Du behöver

  • smör till formarna
  • 125 g smör
  • 150 g mörk choklad (70 %)
  • 0.5 st vaniljstång
  • 2 st ägg
  • 2 st äggulor
  • 1 dl strösocker
  • 0.5 dl vetemjöl
  • 1.5 krm flingsalt

Fruktbollar

0.5 st melon t ex cantaloupe
3 st kiwifrukter (eller gröna)
1 st physalis ask
tranbär ev några färska

Gör så här

1
Smörj sex portionsformar väl med smör. Pudra i kakao.

2
Smält smöret i en kastrull. Lägg i chokladen och låt den smälta. Skrapa ur fröna från den halva vaniljstången. Vispa ägg, äggulor, vaniljfrön och socker mycket poröst, helst med elvisp.

3
Rör ner smörblandningen i äggvispet. Sikta i mjölet. Tillsätt salt och rör smeten slät. Fördela smeten i formarna. Hit går det bra att förbereda.

4
Ta ur kärnorna ur melonen. Skala kiwin. Ta bort skalet runt physalisen. Ta ut bollar med kuljärn eller skär frukten i bitar.

5
Sätt ugnen på 225 grader. Grädda fondanterna mitt i ugnen i 6–7 minuter. Ta ut dem och stjälp upp dem. Servera genast med frukten.

6
Tips! Det här är riktigt mörka, chokladstinna fondanter. Den som önskar något sötare variant kan öka sockermängden med 1/2 deciliter.

7
Formarna går bra att förbereda och ställa in i kylen, upp till ett dygn i förväg. Grädda dem då någon extra minut, eftersom formarna är kalla när de ställs in i ugnen.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top