Chokladbrownie med björnbär

Du behöver 100 g vit choklad 2,5 dl vetemjöl 0,5 tsk salt 1 tsk bakpulver 0,75 dl kakaopulver 1,5 dl muscovadosocker 1,5 dl strösocker 1...

Tillagningstid: 60 minuter
16 bitar

Du behöver

  • 100 g vit choklad
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,75 dl kakaopulver
  • 1,5 dl muscovadosocker
  • 1,5 dl strösocker 1 1/2 dl strösocker
  • 150 g smör normalsaltat
  • 3 st ägg stora
  • 4 msk kaffe starkt
  • 16 st björnbär frysta

Chokladsås

1 dl strösocker
1 dl kakao
0,5 krm salt
1 dl vatten
150 g choklad ljus eller mörk choklad (50–70 %)

Gör så här

1

Sätt ugnen på 175 grader.  Klä en ugnsform (cirka 20 x 30 centimeter) med bakplåtspapper. 

2

Hacka de båda chokladsort-erna grovt. Blanda vetemjöl, salt och bakpulver i en skål. Rör i kakaopulver, muscovadosocker och strösocker, använd ballongvisp eller gaffel. Blanda i den hackade chokladen.

3

Smält smöret i mikro eller kastrull, häll det i en stor bunke och låt svalna cirka 5 minuter. Vispa i äggen, ett i taget, med elvisp. Blanda i kaffet. Vänd ner mjölblandningen och vispa ihop till en jämn smet. Häll smeten i ugnsformen.

4

Toppa med björnbären. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 30 minuter. Låt svalna cirka 30 minuter. 

5

Mät upp socker, kakao och salt till chokladsåsen i en liten kastrull. Rör i vattnet i 2–3 omgångar och se till att allt blandas. Koka upp såsen under omrörning. Sjud sedan tills såsen är tjock och blank, 5–8 minuter. Rör om då och då. Låt svalna. 

6

Ringla cirka hälften av chokladsåsen över chokladbrownien. Servera resten av såsen vid sidan av.

7

Tips  Brownies smakar bäst nybakade, men går bra att frysa in.


Kommentar:
Chokladbrownien toppas efter gräddning med en kraftig chokladsås.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top