Du behöver
- 100 g vit choklad
- 2,5 dl vetemjöl
- 0,5 tsk salt
- 1 tsk bakpulver
- 0,75 dl kakaopulver
- 1,5 dl muscovadosocker
- 1,5 dl strösocker 1 1/2 dl strösocker
- 150 g smör normalsaltat
- 3 st ägg stora
- 4 msk kaffe starkt
- 16 st björnbär frysta
Chokladsås
1 dl strösocker
1 dl kakao
0,5 krm salt
1 dl vatten
150 g choklad ljus eller mörk choklad (50–70 %)
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Klä en ugnsform (cirka 20 x 30 centimeter) med bakplåtspapper.
Hacka de båda chokladsort-erna grovt. Blanda vetemjöl, salt och bakpulver i en skål. Rör i kakaopulver, muscovadosocker och strösocker, använd ballongvisp eller gaffel. Blanda i den hackade chokladen.
Smält smöret i mikro eller kastrull, häll det i en stor bunke och låt svalna cirka 5 minuter. Vispa i äggen, ett i taget, med elvisp. Blanda i kaffet. Vänd ner mjölblandningen och vispa ihop till en jämn smet. Häll smeten i ugnsformen.
Toppa med björnbären. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 30 minuter. Låt svalna cirka 30 minuter.
Mät upp socker, kakao och salt till chokladsåsen i en liten kastrull. Rör i vattnet i 2–3 omgångar och se till att allt blandas. Koka upp såsen under omrörning. Sjud sedan tills såsen är tjock och blank, 5–8 minuter. Rör om då och då. Låt svalna.
Ringla cirka hälften av chokladsåsen över chokladbrownien. Servera resten av såsen vid sidan av.
Tips Brownies smakar bäst nybakade, men går bra att frysa in.
Chokladbrownien toppas efter gräddning med en kraftig chokladsås.