Chili con carne med cocktailtomater

Du behöver 3.5 msk olivolja 400 g köttfärs salt peppar 1 st gul lök 3 st vitlöksklyftor 1 tsk spiskummin 1 tsk paprikapulver gärna rökt...

Tillagningstid: 50 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 3.5 msk olivolja
  • 400 g köttfärs
  • salt peppar
  • 1 st gul lök
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk paprikapulver gärna rökt
  • 0.5 tsk chilipeppar anchostyle
  • 1 dl chilisås av ketchuptyp
  • 1 st krossade tomater (400 g)
  • 1 st lagerblad
  • 1 st kidneybönor sköljda och avrunna
  • 1 st tomatsås burk vita bönor i
  • 1.5 dl vatten
  • 14 st cocktailtomater

Topping:

3 st vitlöksklyftor
1 st persilja liten knippa

Gör så här

1
Hetta upp hälften av oljan i en gryta. Smula ner färsen och fräs den grovsmulig under omrörning, cirka 5 minuter. Salta och peppra. Ta upp och lägg färsen på en tallrik.

2
Skala och hacka lök och vitlök. Fräs i resten av oljan i grytan, cirka 3 minuter. Rör i spiskummin, paprikapulver och chilipeppar, fräs cirka 1/2 minut. Blanda i chilisås och krossade tomater. Lägg i lagerblad. Koka upp såsen under omrörning. Blanda i bönorna. Vänd ner färsen. Späd grytan med lite vatten om den känns för tjock. Lägg på tomaterna. Koka upp grytan och sjud cirka 30 minuter (Se tips om att laga grytan i ugnen). Rör om då och då. Smaka av med mera kryddor om det behövs.

3
Skala vitlöken till toppingen. Finhacka vitlök och persilja och blanda ihop.

4
Toppa grytan med hacket precis inför serveringen. Servera med bröd.


Kommentar:
Tips! Tänk på att kryddor varierar i styrka i smak. Det gäller att smaka sig fram!
Vill du hellre laga grytan i ugnen? Värm ugnen till 175 grader och laga grytan under lock cirka 30 minuter. Rör om en gång under tiden.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top