Du behöver
- 3.5 msk olivolja
- 400 g köttfärs
- salt peppar
- 1 st gul lök
- 3 st vitlöksklyftor
- 1 tsk spiskummin
- 1 tsk paprikapulver gärna rökt
- 0.5 tsk chilipeppar anchostyle
- 1 dl chilisås av ketchuptyp
- 1 st krossade tomater (400 g)
- 1 st lagerblad
- 1 st kidneybönor sköljda och avrunna
- 1 st tomatsås burk vita bönor i
- 1.5 dl vatten
- 14 st cocktailtomater
Topping:
3 st vitlöksklyftor
1 st persilja liten knippa
Gör så här
1
Hetta upp hälften av oljan i en gryta. Smula ner färsen och fräs den grovsmulig under omrörning, cirka 5 minuter. Salta och peppra. Ta upp och lägg färsen på en tallrik.
2
Skala och hacka lök och vitlök. Fräs i resten av oljan i grytan, cirka 3 minuter. Rör i spiskummin, paprikapulver och chilipeppar, fräs cirka 1/2 minut. Blanda i chilisås och krossade tomater. Lägg i lagerblad. Koka upp såsen under omrörning. Blanda i bönorna. Vänd ner färsen. Späd grytan med lite vatten om den känns för tjock. Lägg på tomaterna. Koka upp grytan och sjud cirka 30 minuter (Se tips om att laga grytan i ugnen). Rör om då och då. Smaka av med mera kryddor om det behövs.
3
Skala vitlöken till toppingen. Finhacka vitlök och persilja och blanda ihop.
4
Toppa grytan med hacket precis inför serveringen. Servera med bröd.
Tips! Tänk på att kryddor varierar i styrka i smak. Det gäller att smaka sig fram!
Vill du hellre laga grytan i ugnen? Värm ugnen till 175 grader och laga grytan under lock cirka 30 minuter. Rör om en gång under tiden.