RECEPT FRÅN IK

Chèvrelasagne med savojkål

Av . Foto: STEFAN WETTAINEN

Tillagningstid: 75 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 250 g champinjoner gärna skogschampinjoner
  • olivolja
  • salt och svartpeppar
  • 1 st gul lök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 200 g savojkål
  • ca 15 salviablad
  • 60 g valnötter
  • 200 g färska lasagneplattor
  • 170 g chèvreost
  • 3 dl crème fraîche
  • 1.5 dl mjölk
  • 125 g mozzarella

Gör så här

1

Sätt ugnen på 225 grader.

2

Skiva svampen och stek i olivolja på hög värme tills den får fin färg. Salta och peppra och lägg upp på ett fat.

3

Skala och hacka lök och vitlök. Strimla savojkålen. Fräs allt mjukt i olivolja under omrörning, cirka 10 minuter.

4

Ta undan 5–6 blad av salvian och hacka resten. Hacka valnötterna, men spara undan lite av valnötshacket. Rör ner salvia, svamp och resten av valnötterna i kålblandningen och dra av från värmen.

5

Skär bort kanterna på chèvren. Mixa crème fraiche och chèvre i en mixer eller matberedare. Tillsätt mjölken och mixa igen.

6

Smörj en liten ugnsform, 20 x 25 centimeter, och bred ut 1/4 av oströran i botten.

7

Lägg lasagneplattor ovanpå och bred ut hälften av kålblandningen. Fortsätt med oströra och sedan lasagneplattor. Gör ytterligare ett lager av kål och oströra. Avsluta med lasagneplattor med oströra ovanpå.

8

Bryt sönder mozzarellabollen i småbitar och strö över lasagnen. Grädda mitt i ugnen i cirka 25 minuter, tills den fått fin färg.

9

Stek de sparade salviabladen i olivolja och garnera lasagnen med dem och valnötshack.

10

Tips : Här använder vi färska lasagneplattor. De kan inte ersättas med torkade plattor rakt av, eftersom torkade plattor suger mer vätska.


Kommentar:
Bjud på vegetarisk lasagne fullproppad med god­saker: chèvre, mozzarella, savojkål, svamp, salvia och knapriga valnötter.

Recept